CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 30.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Nelegální dovoz anabolik v zásilkách

Ruzyňští celníci zachytili nelegální dovoz přípravků s hormonálním účinkem ve dvou zásilkách, které byly zaslány z Asie. Zásilky anabolických steroidů byly adresovány příjemci v České republice.

Kontrolou byly nalezeny sáčky, které obsahovaly neznámou bílou a nažloutlou sypkou látku.

Provedenou odbornou expertízou bylo zjištěno, že se jednalo o deriváty anabolických steroidů: Trenbolon acetát, Masteron (Dromostanolon propionat) a derivát Testosteronu. Zajištěné množství by vystačilo na více než 6 tisíc týdenních dávek a jejich prodejem by mohl distributor získat více než 2,5 miliónu korun. Tyto látky jsou běžně určeny k veterinárnímu užití. Pro člověka, který je užívá bez lékařského dohledu, mohou mít mnoho vedlejších účinků jako je karcinom prostaty nebo jater, psychické změny, neplodnost, poruchy erekce, padání vlasů, u žen muže dojít k virilizaci (rozvoj druhotných mužských pohlavních znaků).

Případ je nadále v šetření Celního úřadu Praha Ruzyně.

Podmínky nákupu a následného dovozu potravinových doplňků doporučujeme dopředu ověřit u Celní správy České republiky nebo u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, lze tak předejít trestnímu stíhání či závažnému poškození zdraví.

kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky