CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 11.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Cestující stále dovážejí zakázané suvenýry

I přes mnohá upozornění se celníci na ruzyňském letišti stále setkávají s nelegálními dovozy suvenýrů v zavazadlech cestujících vracejících se z dovolených.

V oblasti ochrany volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (Mezinárodní úmluva CITES) již bylo odhaleno několik případů. Jednalo se především o produkty tradiční čínské medicíny: přípravky Tung Shueh Pills, obsahující mimo jiné i výtažky z želvího krunýře; tablety obsahující rostlinu Cibotium Barometz a přípravky Xiangsha Liujun Wa. Po provedených zjištěních byly případy postoupeny k dalšímu řízení České inspekci životního prostředí, odbor mezinárodní ochrany biodiverzity.

Byly taktéž zaznamenány případy porušení splnění oznamovací povinnosti převozu peněžních prostředků v úhrnné hodnotě převyšující 10 000 EUR.  Kontroly finanční hotovosti jsou prováděny na základě platné legislativy Evropské unie k zabránění „praní špinavých peněz“ získaných z trestné činnosti nebo financování terorismu.

Před odjezdem na dovolenou doporučujeme všem cestujícím směřujícím do zahraničí, aby se před odjezdem informovali o zákazech a omezeních na webových stránkách Celního úřadu Praha Ruzyně pod odkazem „Informace pro cestující‟ nebo na informačních panelech na terminálech letiště. 


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky