CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 19.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Projekt „Zvýšení bezpečnosti Letiště Václava Havla Praha‟

Dnes dopoledne bylo v prostorách Českého aeroholdingu podepsáno „Memorandum o vzájemné spolupráci při realizaci opatření pro zajištění zvýšení bezpečnosti na Letišti Václava Havla Praha‟ nejvyššími představiteli Českého Aeroholdingu, a.s., Celní správy České republiky, Policie České republiky, Bezpečnostní informační služby, Vojenského zpravodajství Ministerstva obrany ČR a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Podpis memoranda je prvním krokem k realizaci „Projektu zvýšení bezpečnosti na Letišti Václava Havla Praha. 

Cílem projektu je zvýšení bezpečnostního standardu na letišti s využitím veškerého stávajícího potenciálu a pomocí kombinace nových technických prvků a jejich nadstavbové integrace do jednotného systému řízení bezpečnostních rizik. Realizace projektu je v souladu s rozvojovou strategií letiště.

Důraz je kladen na společný postup bezpečnostních sborů působících na letišti proti novým trendům a hrozbám mezinárodního terorismu. Realizací projektu dojde ke zlepšení: kamerového sytému a integrace dalších bezpečnostních varovných systémů; kontroly oprávněnosti vstupu cestujících do neveřejných prostor letiště; zajištění ostrahy vnější hranice areálu letiště; společného výcviku personálu letiště a bezpečnostních složek; systému detekce radioaktivního záření; kontroly podezřelých předmětů a detekce nebezpečných chemických látek.

Společnost Letiště Praha si v souladu s memorandem ve své bezpečnostní strategii stanovila několik cílů, které se rozhodla v následujících dvou letech naplnit.  
„Naše bezpečnostní standardy jsou na dobré úrovni, chceme je ale dále zvyšovat. Vyšší úrovně chceme dosáhnout např. zavedením modernějších technologií, které zvýší efektivitu bezpečnostních procesů. Velmi vítáme využití synergických efektů s Policií ČR a celní správou při zabezpečení ochrany letiště a výcviku bezpečnostních pracovníků. Umožní nám to automatizovat propojení výstupů z bezpečnostních systémů či zkvalitnit taktické schopnosti Ostrahy letiště v rámci specializace jednotlivých vykonávaných činností. V neposlední řadě se sjednotí pohotovostní a krizové plánování a řízení procesů v rámci mimořádných událostí a nestandardních provozních situací,‟  vyjmenoval výhody spolupráce Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu, výhradního akcionáře Letiště Praha, a. s.

Policie ČR v rámci projektu zajistí mimo jiné vybavení příslušníků bezpečnostních sborů prvky balistické ochrany, jako jsou balistické helmy a balistické vesty, které umožní okamžitý zásah všech přítomných policistů k přímé eliminaci útočníka a to bez zbytečné časové prodlevy. Zásadním krokem bude také vybudování špičkové laserové střelnice. „Zásah střelnou zbraní je v prostředí letiště velmi specifický a náročný. A právě s ohledem na efektivnost a přesnost zásahu je třeba zlepšovat podmínky pro střelecký výcvik. Nová střelnice umožní simulovat všechna prostředí letiště včetně terminálů, odbavovacích přepážek, veřejných i neveřejných prostor a policisté tak budou moci provádět výcvik v realistických podmínkách,‟ řekl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.


Celní úřad Praha Ruzyně
kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz

Letiště Praha, a. s.
Marika Janoušková
Manažerka komunikace a tisková mluvčí
tel: 220 116 784
mobil: +420 724 564 471
e-mail: marika.janouskova@prg.aero

Ředitelství služby cizinecké policie
plk. Mgr. Kateřina Rendlová
vedoucí kanceláře ředitele
tel.: 974 841 751
mobil: 603 190 630
email: katerina.rendlova@pcr.cz
Skočit na začátek stránky