CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 15.01.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Zásilky chráněných motýlů byly zadrženy

V  minulém týdnu odhalili ruzyňští celníci v poštovní přepravě na celní poště v Praze 5 nelegální dovoz exemplářů CITES. Jednalo se o čtyři zásilky obsahující chráněné druhy motýlů, brouků a mušlí. Zásilky byly odeslány do České republiky z Ruska a z Thajska.

Celní úřad se při dovozu zboží cíleně zaměřuje na kontrolu zásilek obsahující exempláře či produkty z ohrožených druhů volně žijících zvířat a planě rostoucích rostlin dle mezinárodní úmluvy CITES. Kontrolou bylo zjištěno, že zásilky obsahují 191 motýlů a 32 brouků v sušeném stavu, 4 lastury mušlí zév o velikosti 17 a 23 cm. Všechny exempláře byly dovezeny bez povolení.

Že se jedná o chráněné druhy živočichů, určili pracovníci České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují. Jedna ze zásilek dokonce obsahovala šest exemplářů Jasoně červenookého (Parnassius apollo). Tento druh motýlů je zařazen do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), s nímž je obchod zakázán. 

Případ je nadále v šetření Celního úřadu Praha Ruzyně.

Dovoz nejpřísněji chráněných živočichů je možno kvalifikovat jako trestný čin neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky