CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 09.03.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Akce „Tygří oko” odhalila 44 záchytů porušení CITES

V minulých dnech byla provedena na Letišti Václava Havla Praha akce „Tygří oko", zaměřená na kontrolu zavazadel cestujících zda neobsahují zboží, které je vyrobeno z výtažků chráněných druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin zapsaných v mezinárodní úmluvě CITES. Na akci se podíleli společně z celníky Celního úřadu Praha Ruzyně i inspektoři České inspekce životního prostředí.

Celníci zkontrolovali téměř 7 400 zavazadel společně se speciálně vycvičenými služebními psy, všechna zavazadla prošla rentgenovým zařízením. U téměř dvou tisíc tři sta zavazadel byla provedena důkladná fyzická kontrola, při které bylo zajištěno více balení přípravků s obsahem Moschus z jelínka Kabara, TRANGALA z krajty, Phuc Vi Trang obsahující Saussureu (Chrpovník), BLETILLA v léku ECOSIP obsahující orchidej nebo několik přípravků z výtažků rostliny Saussurea Costus.

V 15 případech byly části chráněných rostlin a živočichů součástí tekutin v skleněných lahvích, v plastových dózách nebo ve formě kostek. Všechny záchyty byly předány k odborné expertíze České inspekci životního prostředí, která následně potvrdí, zda došlo k porušení úmluvy CITES.

Mimo produktů tradiční čínské medicíny byli nalezeni sušení mořští koníci a špičák z tygra.

V jednom případě byla věc předána Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění pro podezření ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. 


kpt. Ing, Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky