CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 23.11.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Ruzyňští celníci zachytili další zásilku Katy jedlé

V neděli 19. listopadu v odpoledních hodinách odhalili ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla v Praze zásilku rostliny Katy jedlé. Drogu pašoval ve svých  zavazadlech osmatřicetiletý cizinec, který cestoval na pravidelné lince Nairobi – Doha – Praha.

                

Celníci objevili drogu při běžné kontrole cestujících. Cizincova zavazadla nejprve podrobili rentgenové kontrole s pozitivním výsledkem. Následnou vnitřní kontrolou dvou podaných zavazadel bylo zjištěno, že se v nich nachází vlhké kusy látky obsahující velké množství svazků čerstvého rostlinného materiálu Katy jedlé obaleného v banánových kornoutech o celkové hmotnosti 45,5 kg.

 

Kata jedlá (Catha edulis) je pomalu rostoucí rostlina, která obsahuje účinné alkaloidy. Jedná se o kathinon, který se po uvadnutí mění na kathin. Obě tyto látky jsou na seznamu zakázaných látek pro dovoz nebo vývoz.

 

Cizinec byl předán Národní protidrogové centrále Policie ČR k zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

 

Obdobný případ řešili ruzyňští celníci koncem září, kdy se šestatřicetiletý cizinec snažil propašovat ve svých zavazadlech 37 kg této rostliny.


kpt. Ing, Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky