CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 29.09.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Polykač kokainu přes ruzyňské celníky neprošel

Na konci minulého týdne opustila útroby pašeráka poslední ze 124 kapslí obsahujících kokain. Pětatřicetiletý cizinec byl celníky odhalen již v úterý večer 21. září 2021 po příletu z Madridu.

Ke kontrole byl polykač celníky vytipován na základě provedené rizikové analýzy daného letu. Prvotní podezření na pašování drog celníkům potvrdily kontrolní stěry DrugWipe z rukou pašeráka s pozitivní reakcí. Při důkladné kontrole jeho zavazadel a osobní prohlídce nebyly drogy nalezeny, proto bylo provedeno následné CT vyšetření v nemocničním zařízení, které podezření potvrdilo. 

Postupně z těla pašeráka vyšlo 124 kontejnerků naplněných bílým práškem. Chemická látka při provedení detekční zkoušky NARK II pozitivně reagovala jako kokain. Celková hmotnost všech kapslí je 1 429,1 g. Určení vlastní hmotnosti a druhu zajištěné drogy je předmětem další odborné expertízy. Podle zkušeností celníků se s největší pravděpodobností jedná o velmi koncentrovaný kokain. Zda byla droga určena na český trh nebo k distribuci v jiné zemi, je předmětem dalšího šetření.

Cizinec byl předán policejnímu orgánu Generálního ředitelství cel a následně Národní protidrogové centrále Policie ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky