CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 06.12.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Pozor na dovoz zakázaných suvenýrů

Ruzyňští celníci se stále častěji setkávají na Letišti Václava Havla v Praze při kontrolách zavazadel turistů s různými druhy korálů, mušlí nebo produktů tradiční asijské medicíny, které si cestující přivážejí z dovolené jako suvenýr, aniž by tušili, že porušují platné mezinárodní předpisy.

Mnohé z těchto suvenýrů jsou chráněnými exempláři ohrožených druhů živočichů a rostlin, jež jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES (mezinárodní Úmluva o mezinárodním obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin) a proto se pro některé z nich může stát návrat z exotické dovolené i nepříjemným zážitkem. Pokud cestující nemá potřebné doklady k dovezeným exemplářům, jsou následně zabaveny a případ dále šetří Česká inspekce životního prostředí. Postih za nedovolený dovoz exemplářů může být pokuta nebo se mohou turisté dopustit trestného činu, za který hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Jen od začátku letošního odhalili ruzyňští celníci za období od ledna do listopadu 88 případů nelegálního dovozu, což je o 29 více než za celý loňský rok. Zjištěné případy byly předány České inspekci životního prostředí.

Doporučujeme všem cestujícím se před odjezdem na dovolenou důkladně informovat o zákazech a omezeních na stránkách Celního úřadu Praha Ruzyně pod odkazem „Informace pro cestující" nebo na informačních panelech na terminálech letiště. 


kpt. Ing, Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky