CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 02.11.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Ruzyňští celníci odhalili polykače tekutého kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla v Praze Ruzyni odhalili polykače tekutého kokainu. Jednalo se o osmapadesátiletého cizince, který přicestoval do Prahy z Caracasu přes Istanbul.

Ke kontrole byl polykač celníky vytypován na základě provedené rizikové analýzy daného letu. Prvotní podezření na pašování drog celníkům potvrdily kontrolní stěry z rukou pašeráka s pozitivní reakcí. Při důkladné kontrole jeho zavazadel a osobní prohlídce nebyly drogy nalezeny, proto bylo provedeno následné CT vyšetření v nemocničním zařízení, které podezření potvrdilo. 

Postupně z těla pašeráka vyšlo 19 kontejnerků různých velikostí naplněných bílou tekutinou. Chemická látka při provedení detekční zkoušky pozitivně reagovala jako kokain. Celková hmotnost všech kapslí byla 812,3 g. Určení vlastní hmotnosti a druhu zajištěné drogy je předmětem další odborné expertízy. Zda byla droga určena na český trh nebo k distribuci v jiné zemi, je předmětem dalšího šetření.

Tento způsob pašování tekutého kokainu v těle pašeráka je prvním případem zjištěným na území České republiky.

Cizinec byl předán policejnímu orgánu Generálního ředitelství cel a následně Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

 


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky