CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 16.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Cestující na letišti mají povinnost nahlásit finanční hotovost převyšující 10 000 €

Ruzyňští celníci se na Letiště Václava Havla Praha setkávají při pravidelných kontrolách s cestujícími, kteří odlétají mimo území Evropské unie a mají u sebe nenahlášenou finanční hotovost.

Pokud celníci zjistí u cestujícího odlétajícího z Evropské unie držení platebních prostředků vyšších, než je 10 000 € a který nesplnil oznamovací povinnost danou zákonem, nadlimitní hotovost zajistí na základě protokolu a věc předají ke správnímu řízení Celnímu úřadu Praha Ruzyně. Cestujícímu může být za přestupek uložena pokuta do výše 10 mil. korun nebo propadnutí věci. Při neoznámení vyššího množství finanční hotovosti může být případ řešen jako trestný čin.  

Fyzická osoba vstupující nebo vystupující na území Evropských společenství (ES) je povinna písemně oznámit celnímu úřadu dovoz a vývoz platných platidel v české nebo cizí měně, mincí s obsahem zlata nejméně 90 %, slitků s vysokou ryzostí s obsahem zlata alespoň 99,5 %, cestovních šeků nebo peněžních poukázek směnitelných za hotové peníze, cenných papírů na doručitele nebo na řad, jakož i dalších investičních nástrojů, které jsou podepsané, ale neobsahují jméno příjemce, v úhrnné hodnotě 10 000 € nebo vyšší a předložit je celnímu úřadu ke kontrole.

Více informací viz:

https://www.celnisprava.cz/cz/dalsi-kompetence/informace-pro-fyzicke-osoby/Stranky/dovoz-a-vyvoz-financnich-prostredku.aspx

Případy záchytů finanční hotovosti od začátku letošního roku na Letišti Václava Havla Praha, viz:

www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2023/Stranky/Neohlášenou-hotovost-za-více-než-1,5-mil--EUR-zajistili-od-začátku-roku-celníci-na-Letišti-Praha.aspx

   


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky