CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 22.12.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci a SZPI nepropustili na český trh 20 tun plesnivých bambusových výhonků z Číny

Ve čtvrtek 18. prosince při kontrole kontejneru z Číny, celníci zjistili, že téměř celá zásilka je kontaminována plísněmi a larvami červů. Navíc z důvodu špatného balení došlo ke kontaminaci mikroorganismy uvnitř jednotlivých balení. Přivolaní pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce rozhodli o okamžitém zákazu propuštění celé zásilky do volného oběhu. Veškeré plesnivé zboží bude zničeno na náklady dovozce pod celním dohledem.

S téměř identickým případem dovozu plesnivých bambusových výhonků rovněž z Číny se pražští celníci setkali na začátku prosince.

V tomto roce se pražští celníci s dovozem zdravotně závadných potravin setkávají již poněkolikáté, např. v únoru zadrželi plesnivé a hmyzem napadené potraviny z Vietnamu, v červnu dvě tuny plesnivých bambusových výhonků z Vietnamu a para ořechů obsahujících aflatoxiny z Bolívie, v září pak 750 kg plesnivého anýzu z Číny.

Díky obezřetnosti celníků se takovéto zdravotně závadné potraviny nedostanou nejen na český trh, ale ani do ostatních zemí Evropské unie.

 


por. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky