CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 05.04.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pašované cigarety ve vlaku a v osobním automobilu

Hned dvakrát během uplynulého týdne byli pražští celníci úspěšní, při odhalování nelegální přepravy cigaret. Při těchto kontrolách zajistili téměř 45 000 kusů nekolkovaných cigaret nejrůznějších značek.

V prvním případě si celníci vytipovali ke své kontrole mezinárodní rychlík EN442 Bohemia jedoucí z ukrajinského Kyjeva do Prahy. Po té, co se příslušníci celního úřadu prokázali osádce (stewardům) lůžkového vozu, poučili je o jejich právech a povinnostech, pokračovala celní kontrola na odstavném nádraží Vršovice v depu kolejových vozidel. Na odhalení kontrabandu se výrazně podílel služební pes Stuart, jež je speciálně vycvičen na vyhledávání tabákových výrobků. Při kontrole celého vnitřního prostoru lůžkového vozu služební pes označil okolí místa určeného pro skladování uhlí. Po odmontování čtyř stopních lišt, sundání čtvercové stropní desky a vymontování dřevěného hranolu, byla zpřístupněna nádrž na vodu ve tvaru kvádru. Uvnitř této nádrže celníci objevili 200 kartonů cigaret značek Priluki červené, LM blue label a Compliment super Slims 3, jež byly označeny tabákovou nálepkou DUTY FREE. Členové posádky popřeli, že by cigarety patřili někomu z nich a tvrdili, že o tajné schránce vůbec nevěděli.  Oba členové osádky byli předvedeni k podání vysvětlení.

Zhruba o týden později celníci kontrolovali na dálnici D8 před sjezdem na Zdiby ve směru na Teplice dodávkové vozidlo bulharské imatrikulace, typ Mercedes 212 D. Řidič (bulharské národnosti) byl vyzván k otevření zadní části nákladového prostoru dopravního prostředku. Vizuální kontrolou bylo zjištěno, že bylo manipulováno s čalouněním a výplní dveří vozidla. V dutině předních levých dveří, v zavazadle kontrolované osoby, pod sedadlem spolujezdce a v konstrukční dutině pravého křídla zadních dveří zavazadlového prostoru se celkem nacházelo 21 kartonů cigaret značek Marlboro Red, Marlboro Gold a Victory Gold opatřených bulharskou tabákovou nálepkou.

V obou případech únik na spotřební dani činí více než 180 tisíc korun. Pražští celníci oba případy dále prošetřují.


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky