CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 12.02.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci kontrolovali nelegální zaměstnávání

V úterý 9. února uskutečnili pražští celníci kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.  Soustředili se na stavbu bytového komplexu v Praze 10 – Uhříněvsi.

Během kontrolní akce, kdy celníci uzavřeli celý areál stavby, kde pracovalo několik subdodavatelských firem, bylo zkontrolováno celkem 56 osob, přičemž u naprosté většiny osob bylo zjištěno porušení zákona. Konkrétně v devíti případech nesplnil zaměstnavatel informační povinnost vůči úřadu práce a 47 cizinců nepředložilo platné pracovní povolení.  Jednalo se o 25 Ukrajinců, sedm Slováků, stejný počet Uzbeků, tři Moldavany, dva Armény, dva Rumuny a jednoho Kyrgyze. Celá akce nesla i duch dobrodružství, kdy krátce po zahájení kontrolní akce se někteří cizinci pokusili o útěk přes plot, ve snaze vyhnout se kontrole, ale všichni byli celníky, kteří takovou snahu očekávali, okamžitě zastiženi.

V průběhu kontroly navíc celníci zjistili, že sedm cizinců, krom již uvedených porušení, navíc pobývá na území České republiky nelegálně, a tudíž je předali Policii ČR, která s nimi zahájila řízení o vyhoštění.  Krom toho bylo zjištěno, že část cizinců byla evidována v sytému CS, jako dlužníci za pokuty v dopravě. Významná část pokut, která by jinak zůstala nedobytná, se tak podařila na místě vymoci.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do 10 milionů korun.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky