CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 24.10.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci ve spolupráci s pracovníky Státní veterinární správy nepropustili na tuzemský trh téměř 14 tun zmrazeného masa

Ve čtvrtek 20. října pražští celníci společně s pracovníky Státní veterinární správy odhalili v Praze 9 - Horních Počernicích nelegálně provozovaný sklad zmrazených masných polotovarů pro přípravu kebabu.  Při kontrole bylo zajištěno celkem 13,5 tuny potravin, jednalo se o zmrazené hovězí, telecí a drůbeží polotovary původem z Polska a Německa. Zboží bude vráceno zpět do zemí původu. Za porušení veterinární legislativy hrozí provozovateli pokuta do výše jednoho milionu korun.

Úřední veterinární lékařky při kontrole zjistily hned několik porušení předpisů. Kromě toho, že sklad nebyl schválen, nebyly na místě k dispozici ani doklady o původu zboží. Část výrobků navíc obsahovala dle příslušného evropského nařízení nepovolené přídatné látky. Příjemce také nesplnil povinnost nahlásit nejméně 24 hodin předem příchod zásilky do místa určení.

Celníci a pracovníci Státní veterinární správy provádějí kontroly zásilek živočišných produktů v souladu se zákonem o veterinární péči. Kromě průvodních dokladů, ze kterých musí být zřejmé, že zboží pochází z podniku pod veterinární kontrolou vývozního státu, kontrolují i správné označení potraviny.

Živočišné produkty z neschválených potravinářských provozů představují značené riziko pro jejich spotřebitele. Nelze totiž provést kontrolu skladovacího prostředí, skladovacích teplot, systému správné manipulace s produkty, sledovatelnosti zásilky v případě odhalení dodávky nevyhovující potraviny. Při kontrole se rovněž sleduje hygiena provozu a pracovníků.

 

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky