CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 12.09.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci odhalili desítky tisíc kusů pašovaných cigaret v mezinárodní autobusové přepravě

Téměř 57 tisíc kusů nekolkovaných cigaret zajistili pražští celníci ve čtyřech případech v období od května do září 2017 při kontrolách mezinárodních linkových autobusů z Ukrajiny. Únik na spotřební dani by činil více než 220 tisíc korun. Jednalo se o značky Priluki červené a Priluki modré, L&M blue label, Camel, Marlboro Red a Marlboro Gold.

Vytipované autobusy byly zkontrolovány na území hlavního města a ve všech čtyřech případech byly uvnitř autobusů zbudované speciální tajné schránky, jež sloužily k nelegální přepravě cigaret. Tajné skrýše bývají často např. v konstrukčních dutinách autobusu, za sedadly, v odkládacích policích, v klimatizačním zařízení nebo ve spodním zavazadlovém prostoru. Ve dvou případech se k pašovaným cigaretám přihlásil řidič autobusu, v dalších dvou se ke kontrabandu nikdo nehlásil.

Všechny případy byly předány do správního řízení a až bude ukončeno, cigarety budou následně zlikvidovány ve spalovně.  

 V minulosti se pražští celníci setkali s případem, kdy se pašeráci nezdráhali použít k nelegálnímu úkrytu kontrabandu v autobuse ani toaletu, kdy krabičky s cigaretami byly uloženy pod záchodovou mísou v nádrži na fekálie.

Pražským celníkům v boji proti pašerákům cigaret výrazně pomáhá služební pes Stuart, jež je speciálně vycvičen na vyhledávání tabákových výrobků.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky