CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 30.05.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Ani kvízomaty před celníky neobstojí

Dva kusy technických herních zařízení – kvízomatů, zabavili pražští celníci na začátku tohoto týdne v provozovně v Praze 6. Kvízomaty byly provozovány bez povolení vydaného příslušným úřadem. V souvislosti s provozováním hazardních her byla dále zadržena finanční hotovost ve výši 22.600,- Kč a další věci, které sloužily k nelegální hře. Provozovatelé heren a kasin mnohdy zkouší nejrůznější výmluvy, že se vlastně o žádný automat nejedná, že jde pouze o vědomostní kvíz.

Dozorovou činnost nad nelegálním hazardem vykonává celní správa od 1. ledna loňského roku a právě pražští celníci si v tomto boji právem připisují veliké úspěchy. Od začátku působení zákona o hazardu se velmi aktivně zapojili do kontrolních akcí, o čemž svědčí fakt, že na území hlavního města zlikvidovali 62 nelegálních heren, zajistili více než 450 výherních hracích automatů včetně kvízomatů a slevostrojů, deset rulet, 11 stolů pro živé hry a více než tři miliony korun v hotovosti. Provozovatelé heren a kasin jsou zřejmě nepoučitelní, neboť za provozování nelegální hry mu může být uložena pokuta až do výše 50 milionů korun a propadnutí veškerého zařízení, které k nelegální hře sloužilo. Není ani žádnou výjimkou, že kontrolní činnost celníků je ze strany provozovatelů nebo obsluhy baru všemožnými způsoby ztěžována, celníci se setkávají s nejrůznějšími triky a fintami. Např. automaty jsou provozovány skrytě, jsou třeba umístěny za plentou, dvojitou stěnou, zrcadlem nebo jakousi fiktivní zástěnou. Celníci se také setkali s tím, že automaty a rulety byly umístěny v malé stísněné místnosti, odkud nešly vynést, v takovémto případě přichází na řadu bourání zdí a rozšiřování vstupů.

Na jaře letošního roku si celníci poradili i s těmi automaty, ke kterým obsluha odmítá vydat klíče a všemožnými dalšími způsoby ztěžuje celníkům kontrolu, tyto jsou za pomoci zámečníků a právních zástupců společnosti násilně otevírány a finanční hotovost je řádně vyňata.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky