CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 25.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců na území metropole

V sobotu 23. února si vytipovali pražští celníci ke své kontrole velkou stavbu nově vznikajícího bytového komplexu v Praze 5 – Košířích. Vzhledem k velikosti stavby, bylo ten den do akce nasazeno 42 celníků, devět motorových vozidel, čtyři psi speciálně vycvičení na obranné práce a kontroly se rovněž účastnili čtyři policisté z cizineckého oddělení. Z důvodu možného útěku kontrolovaných osob na staveništi, s čímž se celníci v minulosti již několikrát setkali, byla nejprve celá stavba obklíčena.

Na stavbě se zhruba v deset hodin dopoledne, kdy kontrola začala, nacházelo okolo 80-ti pracujících osob. Nejpočetnější skupina cizinců byla ze třetích zemí (Ukrajina, Moldávie) a 17 osob pocházelo z EU (Polsko, Rumunsko, ČR). U 15-ti cizinců bylo zjištěno porušení zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, vykonávali práci nelegálně, tzn. bez pracovní smlouvy, povolení pobytu k výkonu práce v ČR a bez pracovního povolení a zaměstnavatel nedoložil rovněž na místě kontroly informační povinnost. Dvě osoby byly dále předány policistům, občan Rumunska neměl doklady a občan Ukrajiny měl výjezdní příkaz, že má opustit naši republiku. Během celé kontroly nacházely hlídky celníků cizince ze třetích zemí v nejrůznějších skrýších (někteří se schovávali v polystyrenu, jiní se uzamkli na svých šatnách) a odmítali vyjít ven. V jednom případě byly na šatně se svolením stavbyvedoucího vyraženy dveře, kvůli řádnému ztotožnění cizinců. Při podobných akcích na stavbách, jsou kontrolované osoby rovněž lustrovány v databázi celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, buď za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné správní orgány. I v tomto směru byli celníci ten den úspěšní, podařilo se jim vybrat dlužnou částku ve výši 4.000,- korun.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun.

Za loňský rok bylo v Praze provedeno zhruba 123 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců a i letošní rok budou obdobné akce probíhat.     

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky