CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 12.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Tři tuny chemikálií byly deklarovány jako dovoz celulózy

Celníkům z Celního úřadu pro hlavní město Prahu se ve spolupráci s Celní protidrogovou jednotkou Generálního ředitelství cel a Celním úřadem Praha-Ruzyně podařilo zadržet dvě zásilky drogových prekurzorů  v celkové hmotnosti tří tun.

Loni v prosinci dovezla z Číny spediční firma  pro českou obchodní společnost  dvě zásilky zboží. U obou bylo v předloženém celním prohlášení uvedeno, že jím je celulóza. Po vyhodnocení předložených dokumentů provedli celníci fyzickou kontrolu obou nákladů a odebrali kontrolní vzorky, které odeslali do Celně technické laboratoře k odborné analýze.

   Tou bylo zjištěno, že první zásilka zboží o hmotnosti 1 500 kg ve skutečnosti není deklarovaná celulóza, ale chemická látka 3,4-MDP-2-P, tedy methyl glycidate, neboli PMK glycidate. Jedná se o tzv. pre-prekurzor, jenž slouží k nelegální výrobě, prekurzoru drog z kategorie 1 příslušných evropských nařízení, používaný k nelegální výrobě amfetaminů.

   Odborná expertiza potvrdila, že i druhá zásilka o hmotnosti 1 500 kg neobsahuje deklarovanou celulózou, ale  chemickou látku metyl-2-fenylacetoacetát,  neboli MAPA. I v tomto případě se jedná o tzv. pre-prekurzor, který slouží k nelegální výrobě BMK, prekurzoru drog z kategorie 1 příslušných evropských nařízení, používaný k nelegální výrobě amfetaminů.

Zboží bylo zajištěno, celníci zahájili správní řízení a pokračují v dalším vyšetřování.

 

 

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky