CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 28.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci zajistili padělané mobilní telefony v rumunské dodávce

Během noční směny ze čtvrtka 26. listopadu na pátek 27. listopadu si pražští celníci vytipovali ke své kontrole dodávkové vozidlo Mercedes Benz rumunské imatrikulace s přívěsným vozíkem a bezpečně ho zastavili na 4,5 km na odpočívadle na dálnici D1 ve směru na Prahu. Osádku vozidla tvořily čtyři osoby taktéž rumunské národnosti (řidič 51 let, dva muži ve věku 36 let 54 let a žena ve věku 50 let). Cestující měli namířeno z Rumunska do Německa, Českou republiku pouze projížděli.

Kontrolou zavazadlového prostoru vozidla bylo zjištěno, že se po obou stranách vozidla v konstrukčních dutinách nachází krabice plné mobilních telefonů iPhone a Samsung a nabíjecích kabelů, další mobilní telefony celníci objevili v taškách pod poslední řadou sedaček a mobilní telefony v taškách se rovněž nacházely v přívěsném vozíku.  Žádná z kontrolovaných osob nebyla schopna předložit k telefonům jakýkoli nabývací doklad, který by prokazoval původ zboží nebo vlastníka zboží. Vzhledem ke způsobu přepravy a balení, hlídka celníků pojala podezření, že by se mohlo jednat o falzifikáty.  Jednotlivé tašky byly navíc popsány jmény a městy (Berlín, Hamburg), zřejmě údajných příjemců v německých městech.

Zástupkyně vlastníků ochranné známky iPhone okamžitě kontaktovala držitele práva na telefony iPhone v Londýně a ten do několika hodin skutečně potvrdil, že se jedná o falzifikáty. U telefonů Samsung vzniklo velmi důvodné podezření. Zpracování telefonů, použité barvy na obalech a krytech se opravdu velmi silně lišily od kvalitního a pravého telefonu Samsung.  

Celníci celkem zajistili 64 kusů mobilních telefonů i Phone 11 Pro Max 512 GB v kombinaci zelené a zlaté barvy a 77 kusů mobilních telefonů značky Samsung S20 Ultra 5G 128 GB v kombinaci černé a šedé barvy. Odhadovaná škoda majitelům ochranných známek byla předběžně vyčíslena na téměř šest milionů korun. Na základě těchto skutečností bylo zboží zajištěno a nadále budou probíhat úkony spojené se zadržením zboží. 

S blížícími se vánočními svátky by si měla veřejnost dávat pozor, kde zboží nakupují, určitě se vyplatí kupovat ho v autorizovaných prodejnách, rovněž cena, pokud je podezřele nízká než originál, je již první indicií.


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky