CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 26.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Služební pes Stuart opět v akci

Ve středu 25. listopadu si pražští celníci si při své běžné kontrolní činnosti vytipovali na Jižní spojce k zastavení dodávkové vozidlo Volkswagen bulharské imatrikulace s přívěsem, na němž se nacházelo další vozidlo. Osádku vozidla tvořily tři osoby bulharské národnosti (řidič 27 let a jeho dva spolujezdci, žena 52 let a další muž ve věku 29 let). Celníci vyzvali řidiče, aby je následoval na stanoviště, kde měli celníci k dispozici velkokapacitní mobilní rentgen, k důkladnému podrobení kontroly automobilu. Bulhaři svorně tvrdili, že stěhují svého známého z Bulharska do Německa.

Po kontrole vozidla rentgenem přistoupili celníci k prohlídce vozidla a zavazadlového prostoru a rovněž zkontrolovali i vozidlo, které se nacházelo na přívěsu. Služební pes Stuart, specialista na vyhledávání cigaret a tabákových výrobků, označil tři reproduktory, které byly použity jako tajné skrýše a nacházelo se v nich téměř 18 tisíc kusů cigaret s bulharskou tabákovou nálepkou. Limit dovozu cigaret na osobu pohybující se po Evropské unii je 800 kusů cigaret, tímto byl limit jednoznačně překročen a únik na spotřební dani a DPH je více než 50 tisíc korun. Celníci veškeré pašované cigarety zajistili a případ bude dál šetřen ve správním řízení, kde pachatelům hrozí pokuta.

Služební pes Stuart je neocenitelným pomocníkem celníků, neboť v nedávné době rovněž odhalil pašované cigarety v dodávkovém vozidle.

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-hlavni-mesto-prahu/tiskove-zpravy/2020/Stranky/sluzebni-pes-stuart-objevil-pasovane-cigarety.aspx

Celníci rovněž velmi hojně využívají ke svým kontrolním činnostem velkokapacitní mobilní rentgen, který výrazně ulehčuje a zrychluje provádění celní kontroly ať dodávkových vozidel, kamionů nebo třeba kontejnerů. Zároveň dokáže odhalit různé skrýše a tajné schránky, kde by se mohl kontraband ukrývat. A v nedávné době celníci na jižní Moravě právě pomocí tohoto rentgenu objevili nelegální migranty.


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky