CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 24.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Drogy, prekurzory drog a tajné schránky na nelegální přepravu cigaret

Během jediného týdne se podařily pražským celníkům velmi povedené zásahy. Zajistili při nich drogy a zmařili průjezd pašeráků cigaret přes území České republiky.

V úterý 16. listopadu si během noční směny tříčlenná hlídka celníků vytipovala ke kontrole na Štěrboholské spojce osobní automobil Škoda české imatrikulace. Ve vozidle směřujícím do centra cestovaly tři osoby, čtyřiapadesátiletá řidička a její dva spolucestující, občan české národnosti (1976) a muž (1977) původem z Ukrajiny. Po zkontrolování dokladů osádky vozidla pokračovali celníci prohlídkou zavazadlového prostoru a vnitřních prostor vozidla. Na podlaze za sedadlem spolujezdce se nacházel černý batoh, ke kterému se přihlásil Čech. Uvnitř batohu byla bílá plastová dóza, ve které bylo 100 gramů metamfetaminu (známý také jako pervitin). Hned vedle batohu byla igelitová taška, ke které se však nikdo z členů posádky nepřihlásil. V tašce bylo dvacet kusů bílých plastových dóz obsahujících třicet tisíc kusů rumunských tablet obchodní značky "Efedrina Arena 50 mg" obsahujících efedrin. Efedrin je prekurzorem drog Kategorie 1 evropských nařízení a bývá také zneužíván k nelegální výrobě metamfetaminu.

 

Další úspěšnou noční směnu měli celníci následně ze soboty na neděli. Na odpočívadle čerpací stanice Benzina na 4,5 km ve směru na Prahu se hlídka celníků rozhodla zkontrolovat bulharskou dodávku, v níž cestovali muž (1968) a žena (1973), oba bulharské národnosti. Směřovali do Německa, přes Českou republiku pouze projížděli. Zadní část nákladového prostoru obsahovala velké množství krabic s nejrůznějším zbožím, převážně s potravinami. Celníci vyzvali řidiče, aby část potravin nadzdvihl. Pod nimi se ukrývalo větší množství cigaret s bulharskou tabákovou nálepkou. Tehdy celníci pojali podezření, že by se pašované cigarety mohly ukrývat ve vozidle i na jiných místech. Na pomoc si přivolali psovoda se psem Stuartem, speciálně vycvičeným na vyhledávání tabákových výrobků. Jejich domněnku vzápětí Stuart svým čichem potvrdil a označil přední dvousedadlo, kde seděla spolujezdkyně. Odklopený podsedák odhalil další kartony cigaret. Nekolkované cigarety se nacházely i v motorové části vozidla, kde byly ukryty v prostoru určeném pro filtr vzduchu. Celkem bylo v útrobách dodávky objeveno 10 640 kusů nejrůznějších značek cigaret, např. Marlboro Gold, Davidoff Gold, Sobranie London, Parliament Aqua Blue a další, bez platné české tabákové nálepky. Únik na spotřební dani by činil téměř 35 tisíc korun. Zajištěné osoby a zboží byly předány policejnímu orgánu k provedení dalších úkonů trestního řízení.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky