CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 07.06.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci kontrolovali nelegální zaměstnávání cizinců

Ve středu 2. června probíhala v centru metropole kontrolní akce zaměřená na dodržování zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Ke kontrole nelegálního zaměstnávání cizinců si pražští celníci vytipovali velkou stavbu na Senovážném náměstí, na které se nacházela tisícovka pracovníků. Jednalo se o pracovníky, jak ze zemí Evropské unie, tak i ze třetích zemí, přičemž nejpočetnější skupina cizinců byla ukrajinské národnosti. Po celou dobu kontrolní akce byla stavba kompletně obklíčena celníky pro případ možného útěku pracujících osob. Vzhledem k velikosti stavby bylo do kontrolní akce nasazeno zhruba 50 celníků a čtyři psi z Pardubického kraje speciálně vycvičení na obranné práce.

Při kontrole celníci zjistili, že v 76 případech nebyla splněna informační povinnost zaměstnavatele vůči úřadu práce a 36 kontrolovaných osob bylo zaměstnáváno bez platného povolení. Kontrolované osoby byly rovněž lustrovány v systému celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, buď za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné správní orgány. V této oblasti nebyl zjištěn žádný prohřešek.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun. Zjištěné případy porušení jsou postupovány na příslušné Oblastní inspektoráty práce, které jsou kompetentní k zahájení správního řízení.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky