CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 11.02.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Zdravotně závadné hrnečky se na tuzemském trhu neobjeví

Téměř 17 tisíc kusů cestovních hrnků vyrobených z melamin-formaldehydové pryskyřice a z bambusových vláken, která nejsou povolena pro používání v plastech zajistili pražští celníci při běžné kontrole kontejneru. Celá zásilka doputovala k celníkům z Číny přes Hamburk na kontejnerové překladiště v Praze - Uhříněvsi. Celní kontrola zjistila, že deklarovanému zboží chybí řádně předložené vyplněné prohlášení. Z tohoto důvodu celníci kontaktovali pracoviště orgánu ochrany veřejného zdraví, konkrétně v tomto případě Hygienickou stanici hlavního města Prahy (HSHMP).

Ta zjistila, že nedošlo k ohlášení zásilky již v prvním místě vstupu do EU, německém Hamburku, jak požaduje Nařízení Komise (EU) 284/2011. Současně zásilku nedoprovázel laboratorní protokol reprezentující vlastnosti zboží v zásilce, což vyplynulo z laboratorního vyšetření odebraných vzorků těchto hrnků. HSHMP proto vydala zamítavé stanovisko k propuštění zboží do volného oběhu, respektive na náš domácí trh.

Použití bambusových vláken do melamin-formaldehydové pryskyřice je v rozporu s evropskými předpisy, které se na plasty a předměty z nich vztahují. Použití bambusových vláken je příčinou nestability takto vyrobených cestovních hrnků a při jejich opakovaném používání hrozí riziko uvolňování toxického formaldehydu a melaminu do nápojů. To se jednoznačně prokázalo i v průběhu laboratorního vyšetření tří úředně odebraných vzorků ze zadržené zásilky. S největší pravděpodobností bude celá zásilka vyvezena zpět do Číny.

Spolupráce pražských celníků a Hygienické stanice hlavního města Prahy funguje na výborné úrovni a kromě toho, že se obě složky velmi intenzivně snaží chránit zdraví občanů a vůbec široké veřejnosti před nekvalitními výrobky, rovněž se pražští celníci velmi aktivně zapojili do pomoci Hygienické stanici při trasování občanů v boji s pandemií Covid- 19.


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz

Mgr. Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí HSHMP
t: 733 673 948
e: zbynek.boublik@hygpraha.cz
Skočit na začátek stránky