CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 15.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Celníci kontrolovali nelegální zaměstnávání cizinců

V úterý 13. září provedli pražští celníci kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona o zaměstnanosti. Ke kontrole nelegálního zaměstnávání cizinců si vytipovali velkou stavbu bytových domů v Praze 6, kde zjistili nelegální práci u 77 cizinců.

Akce se zúčastnilo zhruba 50 celníků, kteří celou stavbu po svém příjezdu zabezpečili tak, aby nedošlo k útěku pracujících osob. Na vytipovaném pracovišti se v době kontroly nacházeli nejen cizinci ze třetích zemí, ale i občané zemí Evropské unie. Celníci při kontrole zjistili, že 77 cizinců vykonávalo nelegální činnost, z toho šest pracovalo bez povolení k zaměstnání. Informační povinnost zaměstnavatele vůči úřadu práce nesplnilo v tomto případě 22 právnických osob. Zaměstnavatelům, kteří cizince zaměstnávali nelegálně, hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun.

Odhalená porušení postupuje celní úřad na příslušné Oblastní inspektoráty práce, které jsou kompetentní k zahájení správního řízení.

Kontrola zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí, kterou Celní správa ČR vykonává, a to již od vstupu do Evropské unie. Cílem je odhalení nelegální práce cizinců, jejímž důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění.


por. Ing. Nikola Soukalová
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 265
mobil: +420 737 157 096
e-mail: n.soukalova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky