CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 16.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Čtvrt tuny závadného masa a padělky za 4 miliony korun

V úterý 14. června se uskutečnila velká součinnostní akce s názvem SAIGON, v rámci které pražští celníci s pražskými policisty, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou kontrolovali vozidla jedoucí do areálu a z areálu tržnice Sapa v Praze 4 - Libuši.

Při společné kontrole celníky zaujal podezřelý dodávkový vůz, který se snažil několikrát z areálu vyjet. Když osádka zjistila, že je areál obklíčen celníky a policisty, zastavila u kontejneru, aby do něj ukryla obsah dodávky. V tomto momentě však celníci osádku zastavili a vyžádali si doklady. Při bližší kontrole bylo zjištěno, že dodávka převážela přibližně 250 kg masa v absolutně nevyhovujících podmínkách bez dokladů o původu. Uvnitř dodávky se v různých boxech, kartonových krabicích a pytlích nacházelo více než 200 kg vepřového masa, 30 kg krocaních varlat, 10 kg holoubat a 6 litrů krve. K chlazení těchto živočišných produktů měly sloužit plastové lahve s ledem. Inspektoři Státní veterinární správy na místě maso znehodnotili barvou a nařídili jeho likvidaci. Za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce ve výši až 50 milionů korun.

Nedaleko zmíněného kontejneru stály dva kamiony, ve kterých byly nalezeny a následně zadrženy falzifikáty karet Pokemonů, jež jsou v současné době u dětí velmi populární. Zadrženo bylo celkem 62 tisíc kusů zboží porušující práva duševního vlastnictví, jehož hodnota vyjádřená v ceně originálních výrobků by činila téměř čtyři miliony korun.

Celníci všechny kontrolované osoby rovněž lustrovali v databázi dlužníků a podařilo se jim na místě vybrat dlužnou částku deset tisíc korun v hotovosti.


por. Ing. Nikola Soukalová
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 265
mobil: +420 737 157 096
e-mail: n.soukalova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky