CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 08.08.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Akce GIOSTRA

Na neděli 4. srpna přichystali jihočeští celníci trhovcům na Strážném překvapení. Závěrečnou realizací bylo ukončeno šetření příslušníků Celního úřadu pro Jihočeský kraj pod krycím názvem „GIOSTRA“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví a autorských práv.

V dopoledních hodinách uzavřeli celníci tržnici „Kravín I“ v katastru obce Strážný a celý prostor ohraničili páskou. Celníci měli již předem vydaný soudní příkaz k prohlídce jiných prostor a pozemků v objektu tržnice. Jednalo se celkem o 27 prodejních stánků. Dále bylo zkontrolováno čtrnáct vozidel zaparkovaných v bezprostřední blízkosti tržnice, která zjevně sloužila jako sklad distribuovaných padělků. Kontrola byla ukončena v pozdních večerních hodinách. 
 
Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 2 280 kusů textilních výrobků, 488 párů obuvi a větší množství výrobků kožené galanterie, brýlí a hodinek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Celníci dále zajistili 21 434 kusů pirátských kopií CD a DVD nosičů. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 25 247 629,- Kč.  V jednom z prodejních stánků byl psovodem se služebním psem speciálně vycvičeným na vyhledávání omamných a psychotropních látek odhalen úkryt, ve kterém byl následně nalezen balíček obsahující celkem 11,68 gramů marihuany. Celníci budou v této věci činit další úkony a nadále probíhá šetření.

Od začátku roku 2013 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 153 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, doplňky a CD a DVD nosiče.    


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky