CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 01.07.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Akce SAU a padělky za 13 milionů

Na středu 26. června přichystali jihočeští celníci trhovcům a prodejcům ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku pořádné překvapení. Po několika dnech zde celníci opět zajišťovali padělky. Provedli dvě souběžné akce na jedné z místních tržnic a ve třech kamenných obchodech, při kterých zajistili padělky různého druhu zboží v celkové hodnotě 13 127 879,- Kč. 

Závěrečnou realizací příslušníků Celního úřadu pro Jihočeský kraj bylo ukončeno několikaměsíční rozpracování (pátrání) pod krycím názvem „SAU“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.

V odpoledních hodinách celníci na základě soudního příkazu přistoupili ke kontrole jednoho stánku a dvou dodávkových vozidel. Dále byla provedena jedna domovní prohlídka, v rámci které bylo zkontrolováno další dodávkové vozidlo. Při příjezdu celníků se asijský trhovec zavřel do stánku a nereagoval na výzvy k otevření. Z důvodu nebezpečí z prodlení přistoupili celníci k násilnému otevření. Muž se snažil před celníky utéct přes stropní prostory. Při tomto pokusu o útěk se muž propadl z půdních prostor vedlejšího stánku a přivodil si zranění dolní končetiny. Celníci měli podezření, že v jednom domě v katastru obce Vyšší Brod dochází k nelegální výrobě padělků textilního zboží. Toto podezření se potvrdilo při domovní prohlídce, v rámci které byly zajištěny nejenom již vyrobené napodobeniny, ale i šicí stroje, nažehlovací obtisky, žehličky, nitě, rámečky na vyžehlování a další materiály a šicí prostředky. Na místě bylo zjištěno také velké množství textilního zboží bez ochranných známek, které bylo připravené k našití nebo nažehlení ochranných známek. Celníci zajistili celkem 90 pytlů s padělky různého druhu zboží. Většina padělků byla nalezena v dodávkových vozidlech, které sloužily jako pojízdné sklady. Do akce se zapojilo 15 celníků a kontrola byla ukončena v pozdních odpoledních hodinách. 
Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 2 357 kusů textilních výrobků. Dále bylo zajištěno 136 kusů hodinek a větší množství výrobků kožené galanterie, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 9 857 000,- Kč. Celníci budou v této věci činit další úkony a nadále probíhá šetření. V případě prokázání viny, hrozí dvěma pachatelům trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, peněžitý trest nebo propadnutí věci. Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.

Ve druhém případě zajistili jihočeští celníci ve třech kamenných obchodech ve Vyšším Brodě větší množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví. Jednalo se o padělky textilního zboží, kabelek, hodinek, doplňků a parfémů. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 3 270 879,- Kč.

Od začátku roku 2013 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za 105 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, doplňky a CD a DVD nosiče.    


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky