CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 18.11.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Celníci objevili u mladíků pervitin

Ve středu 13. listopadu v pozdních odpoledních hodinách zastavila hlídka jihočeských celníků v katastru obce Studánky osobní vozidlo Škoda Felicia české imatrikulace, které řídil 21- letý mladý muž z Českokrumlovska. V automobilu se ještě nacházela další osoba, jednalo se o 17- letého mladíka pocházejícího také z Českokrumlovska. 

Celníci požadovali doklady. Řidič je předložil, spolujezdec sdělil, že je u sebe nemá. Jeho chování bylo podezřelé.  Poté celníci provedli kontrolu, u které asistoval psovod se speciálně vycvičeným protidrogovým služebním psem Maxem. Při kontrole interiéru vozidla služební pes označil v místě spolujezdce nepořádek na rohožce, kde bylo fyzickou kontrolou zjištěno, že se v krabičce povinného vybavení vozidla (náhradní žárovky do světlometů) nachází tři PVC sáčky s lištou obsahující zelenou rostlinou látku připomínající marihuanu. Dalším místem, které služební pes označil, byla krabička od cigaret, která byla uložena v přihrádce vozidla. V krabičce celníci objevili cigarety a rovněž zelenou rostlinu připomínající marihuanu. Tato podezření se následně potvrdila, jednalo se skutečně o marihuanu v celkovém množství čtyř gramů. Celníci přistoupili také k provedení bezpečnostní prohlídky a vyzvali obě kontrolované osoby, aby předložily veškeré své osobní věci, které u sebe mají. Osoba, která jela ve vozidle jako spolujezdec, vyndala z přední pravé kapsy svých montérek dva igelitové balíčky (smotky PVC sáčků s lištou), které obsahovaly bílou krystalickou látku. Celníci okamžitě pojali podezření, že se jedná o pervitin. Mladík nezapíral a přiznal, že se skutečně jedná o pervitin. Prohlásil, že tuto látku nazývá „kameny“ a sdělil, že se jedná o pervitin v množství dvaceti jednogramových dávek. Oba muži byli předáni přivolaným příslušníkům Policie ČR. Hodnota zajištěného pervitinu by na černém trhu činila okolo dvaceti tisíc korun.

V letošním roce se jedná o již několikátý případ, kdy jihočeští celníci v rámci silničních kontrol nebo v souvislosti s nimi zajistili omamné a psychotropní látky. Poslední případ se stal v říjnu v Českých Velenicích. Hlídka celníků při průjezdu okolo železničního viaduktu zaregistrovala tři osoby, které, když je uviděly, se náhle rozutekly. Celníci zkontrolovali místo, kde se podezřelé osoby pohybovaly, a na dřevěné lavičce našli zavěšený zelený igelitový sáček, který obsahoval cigaretový tabák, cigaretové papírky a další černý igelitový sáček, ve kterém bylo nalezeno 200 gramů marihuany.

 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky