CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 31.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Celníci zjistili magnet na snímači tachografu

Jihočeští celníci z hlídky mobilního dohledu prováděli v nočních hodinách ze soboty 26. října na neděli 27. října kontrolní činnost na úseku silnice č. I/20 v okolí krajské metropole. Před druhou hodinou ranní si v Českých Budějovicích celníci vytipovali a následně zastavili řidiče nákladního vozidla převážejícího zeleninu. Celníci provedli také kontrolu tachografu a zjistili, že data vyčtená z tachografu vykazují základní nesrovnalosti. Jednalo se o jízdu bez vložené karty řidiče a v době kdy se vozidlo prokazatelně pohybovalo, záznamové zařízení zapisovalo přestávku. Na základě těchto zjištění pojali celníci důvodné podezření, že může být na snímači tachografu umístěn magnet, který znemožňuje správnou funkci záznamového zařízení. Řidič byl poté vyzván, aby zjištěné nesrovnalosti vysvětlil. Po chvíli váhání přiznal, že má magnet umístěn na čidle převodovky. Dále se přiznal k manipulaci se snímačem tachografu. Poté celníci tento silný magnet ze zařízení odstranili a zajistili. Takto umístěný magnet zásadně ovlivňuje funkci tachografu. Ten pak, i přesto že vozidlo jede, vykazuje, že stojí. Tachograf tak zaznamenává přestávku i za jízdy. Záznamové zařízení slouží pro kontrolu činnosti řidičů nákladních vozidel. Při kontrole jde následně zjistit, zda se dodržují předepsané bezpečnostní přestávky. Přiložením magnetu na čidlo převodovky nerozezná řídící jednotka, zda vozidlo stojí nebo je v pohybu a proto vykazuje do doby odejmutí magnetu nečinnost.

Celníci vše zadokumentovali a případ bude předán k vyřízení věcně příslušným správním úřadům – Krajskému úřadu v Českých Budějovicích a Magistrátu města České Budějovice. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše deset tisíc korun a dopravci hrozí sankce až do výše půl milionu korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok.

V letošním roce se jedná o druhý zjištěný případ. Na konci května jihočeští celníci zastavili u obce Kamenný Újezd na Českobudějovicku litevského řidiče kamionu převážejícího potraviny. Při následné důkladné prohlídce objevili magnet připevněný na snímači tachografu. Celníci vybrali kauci ve výši sto tisíc korun, vše zadokumentovali a předali k vyřízení věcně příslušnému správnímu úřadu – Krajskému úřadu v Českých Budějovicích.   















      
















Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky