CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 09.05.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci a padělky

V minulých dnech provedli jihočeští celníci tři kontrolní akce týkající se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Výsledkem bylo zajištění většího množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení autorských práv a práva duševního vlastnictví. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku ve výši téměř tři miliony korun.

V prvním případě celníci v obci Kaplice v jednom z prodejních stánků na tržnici „U lomu“ zajistili větší množství padělků textilních výrobků, hodinek, brýlí a doplňků. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 648 652,- Kč.

Další dva případy zajištění padělaného zboží se odehrály v obci Strážný na Prachaticku. V prvním případě byly v jedné z místních provozoven zajištěny padělky především textilního zboží v hodnotě 677 325,- Kč. Ve druhém případě byly v jednom ze stánků na tržnici „Kravín“ zajištěny padělky textilního zboží, elektroniky, obuvi, doplňků a větší množství pirátských kopií CD a DVD nosičů. V tomto případě by celková prodejní hodnota originálních výrobků činila 1 537 671,- Kč. Zajímavostí je, že část padělků, jednalo se o textilní výrobky a doplňky, měli prodejci schované v nabízených přepravních kufrech přímo ve stánku.

Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.

Od začátku roku 2014 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 22 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, hodinky a výrobky kožené galanterie.




Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky