CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 27.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci bilancovali rok 2013

Částkou ve výši téměř čtyř miliard korun, která v sobě zahrnuje příjmy na clech a na daních, přispěli za rok 2013 do státního rozpočtu celníci na jihu Čech. Jedná se o přibližně stejnou sumu peněz jako v roce 2012. Největší částka ve výběru spotřebních daní připadá na minerální oleje, a to více jak dva a půl miliardy korun. Více jak 413 milionů korun inkasovali na spotřební dani z lihu a lihovin, 304 milionů na spotřební dani z piva, více jak 1,5 milionu korun na spotřebních daních z vína, tabáku a tabákových výrobků. Celníci spravují také tzv. ekologické či energetické daně, tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. V roce 2013 zde vybrali částku téměř 320 milionů korun. Na cle ze zboží, které je na území České republiky dovezené ze zemí mimo Evropskou unii, vybrali částku převyšující 71 milionů korun. Celní správa ČR vybrala za rok 2013 na spotřebních daních a cle celkem 143,5 miliard korun. Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu.

Se správou spotřebních daní také souvisí kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží. Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani nebo odhalování skladů a nelegálních výroben tohoto zboží. Především se jedná o minerální oleje, cigarety, tabák a alkohol. V roce 2013 zabránili jihočeští celníci v úniku na spotřební dani v celkové výši téměř sedm milionů korun. U minerálních olejů a lihovin se jedná o částku půl milionu korun. U cigaret, tabáku a tabákových výrobků by únik na spotřební dani činil více jak šest milionů korun. Jeden z největších případů se stal v červnu 2013, kdy celníci z mobilního dohledu vytipovali v obci Lásenice ke kontrole dodávkový automobil VW Transporter, který řídil cizí státní příslušník. Celníci následně zajistili celkem 204 720 kusů nezdaněných cigaret naskládaných v krabicích pod úroveň zadních a bočních skel tak, aby při běžném provozu vznikl dojem, že je nákladový prostor prázdný. Minimální spotřební daň z jedné cigarety byla přitom 2,18 Kč. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na téměř půl milionu korun. 

Také rok 2013 byl ve znamení kontrol týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Jihočeští celníci zajistili velké množství padělků a napodobenin různého druhu zboží. Stále se jedná o problematiku spojenou především s příhraničními tržnicemi, kde prodejci často využívali formu skrytého prodeje, kdy byl prověřený zákazník zaveden mimo provozovnu, nebo mu bylo konkrétní požadované zboží z úkrytu přineseno. Jako velmi účinné opatření se ukázalo zaměření se na kontrolní činnost v souvislosti s přepravou tohoto nelegálního zboží. Celková hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla částky převyšující 212 milionů korun. Nejvíce zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a CD a DVD nosiče. Dále se jedná o výrobky kožené galanterie, sportovní zboží, hodinky, obuv, kosmetiku, pracovní nástroje, hračky apod.

V souvislosti s výkonem kompetencí v silniční dopravě se celníci nezaměřují pouze na kontrolu přepravy nelegálního zboží. V roce 2013 v rámci kontrolních vážení bylo v padesáti případech zjištěno přetížení nákladních vozidel. Řidičům byly uděleny pokuty v celkové výši 113 500,- Kč a ve 48 případech byla věc týkající se dopravce postoupena příslušnému orgánu (obec s rozšířenou působností) ke správnímu řízení. Dále stojí za zmínku fakt, že za loňský rok bylo odvedeno Jihočeskému kraji na „kaucích“ téměř tři a půl milionu korun. Toto je spojeno s kontrolní činností celníků týkající se dodržování bezpečnostních přestávek řidiči podle mezinárodní dohody „AETR“. V roce 2013 jihočeští celníci zjistili celkem 357 případů porušení této dohody. Zajímavostí jsou zjištění magnetů na tachografu, kdy v pěti případech byla prokázána manipulace se snímačem záznamového zařízení. Takto umístěný magnet zásadně ovlivňuje funkci tachografu, který tak zaznamenává přestávku i za jízdy. Dalších šest případů souvisí s podvody s přepravními povoleními, které měly za následek vydání náhradních povolení v celkové hodnotě 140 000,- Kč. Tyto peníze se staly součástí státního rozpočtu.

Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj loni v 53 případech kontrolovaly, zda cizinci, kteří v jejich regionu pracují, tak činí v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 19 cizinců z celkově 150 zkontrolovaných pracovalo bez platného povolení k zaměstnání. Dále bylo provedeno celkem 33 kontrol občanů EU. Ve 20 případech bylo zjištěno, že nebyla splněna informační povinnost zaměstnavatele daná zákonem o zaměstnanosti. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, obchodu (včetně tržnic), zpracovatelského průmyslu (včetně automobilového průmyslu), služeb včetně autoopravárenství, potravinářství, zemědělství, lesnictví, chemického průmyslu, kovovýroby a stravovacích a ubytovacích služeb.        



            




Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky