CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 06.08.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci o prázdninách nezahálí

Od začátku letošních prázdnin zajistili jihočeští celníci v šesti případech téměř dva tisíce litrů nelegálně přepravovaného topného oleje nazývaného „červená nafta“ a dále celníci v sedmi případech zajistili padělky zboží za téměř šest milionů korun.

Případy nelegální přepravy červené nafty, která je výhradně určena pro výrobu tepla a z důvodu nižší ceny je však podvodně používána pro pohon motorových vozidel, jsou v příhraničních oblastech stálým jevem. Dokládá to případ ze soboty 26. července, kdy hlídka mobilního dohledu jihočeských celníků prováděla kontrolní činnost na silnici č. I/4 v obci Strážný na Prachaticku. Při kontrole dodávkového vozidla Fiat Ducato celníci zjistili, že se v jeho nákladovém prostoru nachází pět dvousetlitrových sudů s olejovitou kapalinou načervenalé barvy se zápachem motorové nafty. Řidič vypověděl, že se jedná o lehký topný olej, který zakoupil u čerpací stanice v Německu a veze ho svému otci, který jej hodlá využít pro vytápění rodinného domu. Na výzvu celníků, aby předložil doklad prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřební dani, sdělil, že žádný nemá, že má pouze stvrzenku z čerpací stanice v Německu. Celníci následně odebrali z nádob vzorky a minerální oleje o celkovém objemu 995 litrů zajistili. Celková hodnota zboží byla vyčíslena na částku 35 322,- Kč, únik na spotřební dani na 10 896,- Kč. V případě, že se podezření celníků potvrdí, hrozí majiteli zboží sankce propadnutí zboží ve prospěch státu a bude vyzván k podání daňového přiznání a zaplacení příslušné spotřební daně, která činí 10,95 korun za litr.

Případy zjištění porušení týkající se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv jsou nekončícím příběhem především v příhraničních tržnicích. V sobotu 12. července na tržnici Kravín ve Strážném zajistili jihočeští celníci větší množství pirátských kopií CD a DVD nosičů a dále padělky textilních výrobků za téměř dva a půl milionu korun. Ve středu 23. července celníci v obci Lipno nad Vltavou zajistili větší množství padělků převážně textilních výrobků. V tomto případě by celková prodejní hodnota originálních výrobků činila téměř dva miliony korun. Poslední dva zjištěné případy jsou spojeny opět s tržnicí Kravín v obci Strážný na Prachaticku. V pátek 1. srpna zde jihočeští celníci v jednom ze stánků zajistili padělky textilních výrobků a obuvi za téměř půl milionu korun. V sobotu 2. srpna v odpoledních hodinách se hlídka celníků snažila v rámci silniční kontroly zastavit osobní vozidlo, které na světelnou výzvu nereagovalo. Vozidlo zastavilo až na parkovišti před tržnicí Kravín. Řidič na dotaz celníků uvedl, že světelné signály vzhledem k oslnění sluncem neviděl. Během kontroly vozidla si celníci všimli podezřelého chování asijských trhovců, kteří začali pobíhat okolo jednoho ze stánků a schovávat zboží. Celníci okamžitě přikročili ke kontrole prodejního místa a zjistili, že se před stánkem i uvnitř stánku nachází větší množství zboží, u kterého existuje podezření z porušení práva duševního vlastnictví. Celníci poté zajistili padělky textilních výrobků, doplňků a obuvi za téměř šest set tisíc korun.

Od začátku letošního roku odhalili jihočeští celníci 16 nelegálních přeprav, při nichž zajistili více jak 30 tisíc litrů minerálních olejů. Zamezili tím daňovým únikům ve výši bezmála 380 tisíc korun. V případě padělků zajistili jihočeští celníci v letošním roce zboží, kdy prodejní hodnota originálních výrobků činí více jak 46 milionů korun.








Mgr. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky