CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 03.07.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci využili služeb velkokapacitního mobilního rentgenu CS ČR

Od pondělí 30. června probíhá celotýdenní kontrolní akce jihočeských celníků ve spolupráci s cizineckou policií zaměřená na přepravu zboží v silniční dopravě a vážení vozidel. Celníci mají k dispozici velkokapacitní mobilní rentgen Celní správy ČR, který váží 25 tun, na délku má 12 metrů a je vysoký 4,8 metru. V pondělí a úterý probíhala kontrolní akce na silnici I/3 a D3 v okolí Tábora a od středy je velkokapacitní mobilní rentgen využíván v prostorách letiště v Plané u Českých Budějovic. 

Hlídky českobudějovických celníků stahovaly kamiony jedoucí ve směru na Dolní Dvořiště do areálu letiště v Plané, kde probíhaly následné kontroly za pomoci mobilního rentgenu. Celkem bylo za dva dny takto zkontrolováno více jak 60 nákladních vozidel, dodávek a autobusů. Prozatímní výsledky jsou zajímavé. Jedné z hlídek celníků, která operovala u benzínové stanice ve směru na Kamenný Újezd, se zdálo podezřelé chování osádky osobního vozidla Ford Focus. Celníci vozidlo eskortovali do prostor letiště, kde ho podrobili důkladné kontrole. 29-letá řidička a její 39-letý spolujezdec byli značně nervózní. U mladé ženy celníci pojali podezření, že je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Psovod se služebním psem zkontrolovali vozidlo. Pes silně značil místo v prostoru spolujezdce. Následnou kontrolou byla nalezena použitá stříkací jehla a prázdná kazeta používaná narkomany. Policisté poté provedli orientační zkoušku na přítomnost omamných a psychotropních látek. U řidičky byla zkouška pozitivní na pervitin. Poté bylo u jednoho z kontrolovaných řidičů kamiónů zjištěno, že řídil vozidlo pod vlivem alkoholu. Celníci tyto dva případy postoupili věcně příslušným orgánům Policie ČR. Dále celníci ve dvou případech zjistili přetížení nákladních vozidel. V prvním případě bylo vozidlo přetíženo o tři tuny a ve druhém případě o jednu tunu. Jednalo se o zahraniční přepravce a byly uloženy kauce ve výši 28 tisíc korun a 7 tisíc korun. V dalším případě zahraniční přepravce nepředložil požadované přepravní povolení. Celníci mu vydali náhradní povolení v hodnotě 10 000,- Kč. Za porušení týkající se dodržování bezpečnostních přestávek řidiči podle mezinárodní dohody „AETR“ byla v jednom případě také udělena kauce ve výši 10 000,- Kč.

Využití velkokapacitního rentgenu je výhodné nejenom pro celníky. Pro řidiče kontrolovaného vozidla není tato kontrola časově náročná. Pokud je vše v pořádku, tak celý proces trvá přibližně deset minut. Nejdříve musí předložit doklady k vozidlu a k nákladu, poté najede do určeného prostoru, vypne motor, zatáhne ruční brzdu a vozidlo opustí. Následuje rentgenování vozidla, které trvá pár desítek vteřin. Během této doby nabírají detektory v rameni jeřábu informace o intenzitě prošlého rentgenového záření, ze kterých je v reálném čase vytvářen výpočetním systémem radioskopický obraz nákladu a vozidla, který je posílán na pracovní stanice operátorů k vyhodnocení, které trvá průměrně do 5-ti minut.

Místo, kde velkokapacitní rentgen působil, nebylo vybráno náhodně. Nejenže Letiště České Budějovice leží na strategické pozici při výjezdu z města, je zde dostatek prostoru a klidu pro kontrolu kamionů, ale mezi celní správou a letištěm funguje už dlouhodobá spolupráce. Letiště České Budějovice je držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz s vnější hranicí. Celní odbavení potřebují letadla pohybující se mimo území členských států EU.


Mgr. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky