CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 14.08.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci zajistili cigarety a padělky

Během dvou dní jihočeští celníci ve dvou případech zajistili větší množství cigaret a padělků zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práva duševního vlastnictví.

V prvním případě celníci v pátek 8. srpna v obci Vyšší Brod na Českokrumlovsku v jednom prodejním stánku na tržnici „U hřiště“ zajistili větší množství padělků textilních výrobků, výrobků kožené galanterie a doplňků. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 760 010,- Kč.

Ve druhém případě zasahovali jihočeští celníci o den později, tedy v sobotu 9. srpna, ve Strážném na Prachaticku. V odpoledních hodinách zde příslušníci hlídky mobilního dohledu v rámci prováděných silničních kontrol zastavili osobní vozidlo VW Golf, které řídila žena asijského původu. Celníci následně zjistili, že v prostoru vozidla se na zadních sedačkách a v kufru nachází krabice s cigaretami. Dle sdělení kontrolované osoby byly cigarety zakoupeny od dodavatelské firmy v obci Strážný a ona je pouze převážela do obchodu svého bratra ve Vimperku. Dále celníkům vypověděla, že si vozidlo vypůjčila od bratra a k cigaretám nebyla schopna předložit požadované doklady, kterými by prokázala řádné zdanění. Celníci poté celkem 43 600 kusů cigaret v hodnotě 154 380,- Kč zajistili. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na částku 98 100,- Kč.

V případě padělků zajistili jihočeští celníci v letošním roce zboží, kdy prodejní hodnota originálních výrobků činí více jak 47 milionů korun. V souvislosti s cigaretami byl srovnatelný případ v letošním roce zaznamenán počátkem dubna v jedné provozovně v Českých Velenicích, kde jihočeští celníci zajistili celkem 28 912 kusů cigaret, ke kterým kontrolovaný subjekt nebyl schopen předložit požadované doklady, kterými by prokázal řádné zdanění. Únik jen na spotřební dani byl tehdy vyčíslen na 64 000,- Kč.




Mgr. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky