CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 26.02.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Podloudná přeprava motorové nafty a marihuana

Během jednoho dne odhalili jihočeští celníci v rámci silničních kontrol v příhraničí tři řidiče, kteří dopravovali z Německa a Rakouska nadlimitní množství minerálních olejů bez potřebných dokladů. Předběžná výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na téměř 13 tisíc korun.

V pátek 21. února prováděli jihočeští celníci kontrolní činnost na silnici č. I/4 u obce Strážný na Prachaticku se zaměřením na přepravu nezdaněných vybraných výrobků. V ranních hodinách si celníci vytipovali dodávkové vozidlo Mercedes Benz – Vito. Vozidlo české imatrikulace zastavili a řidiče vyzvali k umožnění provedení kontroly nákladového prostoru. Během této kontroly celníci zjistili, že je v sedmi různých nádobách (3 x kovový sud o objemu 200 litrů, 2 x kovový sud o objemu 60 litrů, 1 x plastový barel o objemu 60 litrů a 1 x plastový barel o objemu 40 litrů) přepravováno větší množství látky načervenalé barvy, pachem připomínající motorovou naftu. Celkem se jednalo o 820 litrů minerálních olejů, ke kterým řidič nepředložil doklady o řádném zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Na dotaz celníků sdělil, že má pouze účtenku z čerpací stanice v Německu, kde zboží nakoupil, a že se jedná o topný olej. Dále uvedl, že převážený topný olej má pro vlastní potřebu, pro vytápění své dílny. Celníci odebrali vzorky a sudy a barely s tekutinou zajistili. Obdobný případ se stal toho dne na tom samém místě ještě jednou. V odpoledních hodinách celníci zastavili osobní vozidlo Audi 6, ve kterém český řidič přepravoval v plastových barelech celkem 114 litrů podobné látky a také nebyl schopen předložit potřebné doklady o řádném zdanění. I podle jeho vyjádření se jednalo o topný olej. Celníci odebrali vzorky a náklad zajistili.
Ten samý den jihočeští celníci zastavili v katastru obce Dolní Dvořiště osobní vozidlo Škoda Felicia řízené českým státním příslušníkem. Při kontrole zavazadlového prostoru byly i v tomto případě nalezeny plastové kanystry s červeným minerálním olejem, ke kterým řidič rovněž nebyl schopen předložit doklady o řádném zdanění. I v tomto případě postupovali celníci stejně, odebrali vzorky a tekutinu zajistili.
Pokud se potvrdí, že se řidiči dopustili nezákonného jednání, hrozí jim propadnutí vybraných výrobků ve prospěch státu a budou vyzváni k podání daňového přiznání a doplacení spotřební daně. V poslední době se nejedná o ojedinělé případy, kdy je ze zahraničí jednotlivě dovezen v množství do 1 000 litrů převážně topný olej, který je následně prodáván coby motorová nafta.

 V neděli 23. února jihočeští celníci prováděli za pomoci psovoda se služebním psem Zippem, který je speciálně vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek, kontrolní činnost v mezinárodním rychlíku Praha – Linec. V jednom z osobních vagónů služební pes označil místo, kde byl celníky následně nalezen černý igelitový sáček. Celníci sáček rozbalili a zjistili, že jeho obsahem je zelená sušina vzhledově i čichově odpovídající sušenému konopí. Byla provedena zkouška narkotestem NIK, která potvrdila, že se skutečně jedná o marihuanu. Celkem celníci zajistili 70 gramů marihuany. Případ byl s podezřením na trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy předán věcně příslušným orgánům Policie ČR.




Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky