CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 03.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci bilancovali rok 2014

Pracovníci celního úřadu pro Jihočeský kraj vybrali v roce 2014 na clech, daních a ostatních poplatcích bezmála čtyři miliardy korun. Šlo takřka o osmiprocentní nárůst oproti roku 2013.

Největší část tohoto významného příspěvku do státního rozpočtu tvořily spotřební daně. Jen na dani z minerálních olejů vybrali celníci na jihu Čech téměř tři miliardy korun, na dani z lihu a lihovin 364 milionů korun a na dani z piva 326 milionů korun.  Dalších 306 milionů korun pak činil výběr takzvané energetické či ekologické daně, tzn. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Na clech za zboží, které je na území České republiky dováženo ze zemí mimo Evropskou unii, pak jihočeští celníci vybrali částku přes 96 milionů korun, což je meziroční nárůst o více jak 35 %.

Se správou spotřebních daní souvisí také kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží.  Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží, které podléhá spotřební dani nebo odhalování jeho nelegálních výroben a skladů. Jedná se především o minerální oleje, cigarety, tabák a alkohol. V roce 2014 zabránili pracovníci útvarů mobilního dohledu a dohledu nad subjekty úniku na spotřební dani v celkové výši bezmála čtyř milionů korun.

Jihočeští celníci z odboru pátrání (v postavení orgánu činného v trestním řízení) řešili, na úseku trestně právní odpovědnosti fyzických a právnických osob, řadu závažných případů, a to zejména v oblasti zkrácení daně, poplatku podobné povinné platby (§ 240 TZ), neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (§ 299 TZ) a porušení práv k ochranné známce a jiným označením (§ 268 TZ). V uplynulém roce zadokumentovali, v rámci jimi šetřených případů, škodu ve výši přesahující 175 milionů Kč.

Také na jihu Čech přinesl uplynulý rok pozitivní změnu ve formě užší součinnosti celníků s pracovníky policie  a finanční správy v rámci takzvané daňové „KOBRY“. Spolupracující složky zde mimo jiné odkryly případ mimořádně rozsáhlé a sofistikované trestné činnosti na úseku daní se zatím zjištěnou škodou ve výši více jak 53 milionů korun.

I v uplynulém roce pokračovali jihočeští celníci v intenzivní kontrolní činnosti zaměřené na oblast ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Nadále je tato problematika spojena především s příhraničními tržnicemi, kde přetrvává skrytá forma nabídky a prodeje padělků a napodobenin. Celková hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla částku 82 milionů korun. Největší podíl zajištěného zboží připadá obdobně jako v předcházejících letech na textilní výrobky, koženou galanterii, sportovní zboží, obuv, kosmetiku, CD a DVD nosiče, hodinky atd.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě provedli pracovníci mobilních hlídek v uplynulém roce na jihu Čech celkem přes tři a půl tisíce kontrol. Zjistili při nich více jak dva a půl tisíce případů porušení předpisů a uložili za ně pokuty ve výši přesahující dva miliony korun. Odboru dopravy Jihočeského kraje byly v rámci 192 kaucí odvedeny více než čtyři miliony korun.

Pozitivní výsledky přinesly i kontroly v oblasti zaměstnávání cizinců. Pracovníci oddělení dohledu nad subjekty provedli za rok 2014 celkem 55 kontrol se zaměřením na dodržování zákona o zaměstnanosti, 17 z nich s pozitivním výsledkem. Celkově bylo prověřeno   201 osob (170 ze zemí EU, 31 ze zemí mimo EU), z nichž 17 pracovalo bez povolení úřadu práce, u 41 osob nesplnil zaměstnavatel příslušnou oznamovací povinnost. Kontroly byly směřovány především do oblasti stavebnictví, obchodu (včetně tržnic), zpracovatelského průmyslu, potravinářství, zemědělství, lesnictví, stravovacích a ubytovacích služeb.       

V rámci agendy dělené správy převzali pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v roce 2014 více než 29 tisíc rozhodnutí (pokuty Policie ČR, ostatní pokuty, poplatky a předpisy uložené jinými správními orgány). V rámci vymáhání těchto uložených platebních povinností vydali přes pět tisíc exekučních příkazů a vybrali 144 milionů korun.

Celní úřad pro Jihočeský kraj je specifický tím, že je v rámci republiky jediným kompetentním celním orgánem ve věci Oprávněného hospodářského subjektu, což je osvědčení potvrzující, že jeho držitel je v rámci mezinárodního dodavatelského řetězce bezpečným a spolehlivým partnerem. Pracovníci oddělení AEO, APEO a EORI v roce 2014 přijali celkem 12 žádostí o vydání osvědčení (10 žadatelů osvědčení získalo), u 18 držitelů osvědčení provedli následné prověření, resp. přehodnocení, plnění podmínek a kritérií po vydání certifikátu a zajistili také provedení 14 konzultací s jiným členským státem EU.


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky