CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 02.04.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Součinnostní kontrolní akce celníků a policistů na jihu Čech

    Ve dnech 23. března až 2. dubna prováděli pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj ve spolupráci s příslušníky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, odboru cizinecké policie v prostorách letiště v Plané u Českých Budějovic kontrolní činnost v rámci akce s krycím názvem RENTGEN. Tato akce byla primárně zaměřena na pátrání po zboží uniklém nebo odňatém celnímu dohledu a dále na kontrolu přeprav vybraných výrobků.

   V průběhu akce byla využita nejmodernější technika, a to včetně velkokapacitního mobilního rentgenu Celní správy České republiky, který váží 25 tun, je 12 metrů dlouhý a 4,8 metru vysoký.  Tento rentgen je jediný v České republice a je využíván také v boji proti terorismu, nelegální migraci cizinců a přepravě omamných a psychotropních látek. Rentgen je nasazován na hraničních přechodech, na kontejnerových překladištích, letištích, železničních nádražích, dálničních odpočívadlech a odstavných plochách u místních komunikací.

    V průběhu akce RENTGEN hlídky jihočeských celníků a policistů naváděly kamiony do areálu letiště v Plané, kde probíhaly důsledné kontroly s využitím mobilního rentgenu. V průběhu akce bylo zkontrolováno celkem 96 vozidel. Pro řidiče kontrolovaného vozidla není provedení vlastní kontroly s využitím mobilního rentgenu nadměrně časově náročné. Pokud je vše v pořádku, tak celý proces trvá přibližně deset minut. Řidič musí nejprve předložit doklady k vozidlu a k nákladu, poté najede do určeného prostoru, vypne motor, zatáhne ruční brzdu a vozidlo opustí. Následuje rentgenování vozidla, které trvá jen několik desítek vteřin. Během této doby nabírají detektory informace o intenzitě prošlého rentgenového záření, ze kterých je výpočetním systémem v reálném čase vytvářen radioskopický obraz nákladu a vozidla, který je posílán na pracovní stanice operátorů k vyhodnocení, které trvá průměrně okolo pěti minut.

       Místo, kde velkokapacitní rentgen působil, nebylo vybráno náhodně. Nejenže areál firmy Jihočeské letiště České Budějovice a.s. leží na strategické pozici při výjezdu z města, je zde dostatek prostoru a klidu pro kontrolu kamionů, ale mezi celní správou a uvedenou společností navíc probíhá dlouhodobá a osvědčená spolupráce. Jihočeské letiště České Budějovice a.s. je držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz s vnější hranicí. Celní odbavení potřebují letadla pohybující se mimo území členských států EU. Téměř denně z letiště v Českých Budějovicích odstartuje letadlo s cílem v cizině, nebo zde naopak přistane letoun ze zahraničí.

     Akce mimo svého preventivního účinku přinesla i konkrétní výsledy, o čemž svědčí i výše částky vybraných kaucí, která přesáhla 100.000 Kč.

 


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky