CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 16.01.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Spolupráce policie, finanční a celní správy v rámci daňové "KOBRY" na jihu Čech slavila úspěch, obviněna byla i právnická osoba.

V těchto dnech o sobě dala vědět také jihočeská daňová „KOBRA“. V dokonalé souhře, v průběhu roku 2014 začaly všechny spolupracující složky odkrývat mimořádně rozsáhlou a sofistikovanou trestnou činnost na úseku daní se zatím zjištěnou škodou ve výši více jak 32 000 000 korun.

V minulých dnech spolupracující složky přistoupily k realizační fázi případu s krycím názvem ELEKTRA. Kriminalisté zadrželi tři podezřelé osoby. V těsném závěsu pak následovaly domovní prohlídky a prohlídky nebytových a jiných prostor, zajišťování důkazů a shromažďování materiálů potřebných pro trestní řízení.

V samém počátku celého případu bylo zjištění finanční správy o podezřelých obchodech jedné budějovické společnosti. Specialisty zaujaly především obchody s elektronikou. Finanční správa využila své analytické specialisty. Ti zjistili, že společnost realizuje podezřelé obchody v rámci Evropské unie, v tomto případě se tak hovoří či jedná o intrakomunitární obchody, při nichž zboží překračuje vnitřní hranice unie a podléhá jasným daňovým pravidlům, ty však společnost využila po svém. Analytici finanční správy firmu podezřívali ze zneužití systému uplatňování DPH. Zjištění byla tak závažná, že Finanční správa podala Celní správě podnět k zahájení trestního řízení.

Na základě předaných informací Celní správa provedla v rámci úkonů trestního řízení řadu šetření, na jejichž základě rozkryla způsob páchání trestné činnosti. Podařilo se také ustanovit konkrétní osoby, které se tohoto jednání měly dopouštět. Šetření probíhala nejen na území České republiky, ale i v řadě zemí Evropské unie a to opět ve spolupráci s Finanční správou. S ohledem na zjištěné výsledky pokračovalo prověřování již ve spolupráci s kriminalisty Jihočeské policie, specialisty na nejzávažnější hospodářské trestné činy.

Shromážděné informace si vyžádaly další krok a to provedení řady domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, na kterých se podílelo několik desítek policistů a celníků. Celkem 20 jich proběhlo současně na území Jihočeského kraje a v Praze. Jako náhradní hodnota za vzniklou škodu v této věci byl zajištěn majetek ve výši 7 000 000 korun.

Vyšetřovatelé v úterý obvinili tři zadržené osoby z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného formou spolupachatelství a také právnickou osobu, spol. T… Obviněn byl jednatel společnosti muž (38 let) z Českých Budějovic, muž (44 let) z Prahy a žena (39 let) pracující pro společnost jako administrativní síla. Tyto osoby jsou obviněny, že vědomě zneužívaly pravidla práva Evropské unie. Ve zdaňovacím období září až prosinec 2013 a lednu, únoru 2014 společnost T… vykázala nákup množství elektroniky, které se záměrem zneužití systému osvobození daně v rámci EU, účelově prodala firmám registrovaným v jiných státech EU, tyto obchody byly pouze fiktivní. Odběratelské společnosti jsou nekontaktní. Vykazovaná obchodní činnost spol. T … pouze zastírala skutečný stav s cílem zkrátit DPH. Tím byla způsobena škoda České republice zastoupené finančním úřadem.

Kriminalisté podali na obviněné osoby podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. Ve čtvrtek soudce potvrdil vazbu u všech třech obviněných osob. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až ve výši deseti let.


Další podrobnosti ke „Kobře“:
http://www.policie.cz/clanek/danova-kobra-startuje.aspx


mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz, PČR
por. Mgr. Emanuel Breicha, e.breicha@cs.mfcr.cz, mob. 727 810 954, Celní správa ČR
Ing. Jana Králová, jana.kralova@fs.mfcr.cz, mob. 606 042 242, Finanční úřad


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky