CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 27.03.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Deset let programu AEO

     Od zavedení programu Oprávněného hospodářského subjektu (AEO) v podmínkách Evropské unie, resp. v podmínkách Celní správy České republiky, uplynulo deset let. K tomuto výročí se v Praze na půdě Generálního ředitelství cel uskutečnil seminář AEO za účasti držitelů povolení AEO, ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D., Hospodářské komory ČR, nejvyšších představitelů Celní právy České republiky a zástupců kompetentního celního orgánu ve věci AEO, tedy zástupců Celního úřadu pro Jihočeský kraj.

     Program semináře byl zaměřen na sdílení zkušeností s certifikací AEO a s tím související čerpání přímých a nepřímých výhod plynoucích z postavení držitele povolení AEO. Jedním z nejdůležitějších bodů semináře byla otevřená diskuse zaměřená na hledání dalších výhod AEO napříč jednotlivými resorty orgánů státní správy. Právě tento bod by měl být jednou z výzev pro budoucí vývoj programu AEO v podmínkách Celní správy České republiky.

     Koncept programu AEO je mimo jiné založen na partnerství celních orgánů s hospodářským subjektem. To znamená, že by vztah mezi celními orgány a AEO měl být vždy založen na zásadách vzájemné transparentnosti, korektnosti, poctivosti a odpovědnosti.

     Každý z držitelů povolení AEO musí projít velmi náročným, hloubkovým a dlouhodobým prověřením interních procesů, finanční stability, profesní způsobilosti a zajištění bezpečnosti a zabezpečení areálu a provozních prostorů.  Celní správa vydáním povolení AEO osvědčuje, že jeho držitel je spolehlivým subjektem mezinárodního obchodního řetězce a může díky tomu čerpat řadu výhod, zejména v oblasti celního řízení. V České republice je v současnosti 259 držitelů povolení AEO.


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky