CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 30.07.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeská daňová KOBRA má na kontě další úspěch

Jihočeská KOBRA, tedy jihočeští kriminalisté, celníci a pracovníci finančního úřadu, dosáhli v polovině července dalšího velkého úspěchu. Obvinění bylo sděleno devíti osobám, které se dopouštěly hospodářské trestné činnosti a nechaly za sebou škodu v řádech desítek milionů korun.
Jedná se o šest mužů a tři ženy ve věku od dvaašedesáti do jednatřiceti let. Jeden z obviněných, šestačtyřicetiletý muž již ve vazbě byl, a to mimo jiné pro předchozí trestnou činnost, další dva obvinění za ním do vazby putovali.
Jihočeští kriminalisté viní dotyčné osoby ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se dopustily formou spolupachatelství.
Jejich „kriminální kariéra“ odstartovala v roce 2014 a tipec jim utnula jihočeská daňová KOBRA v letošním roce 18. července, kdy jim kriminalisté sdělili obvinění.
Všemu předcházela několikaměsíční velmi náročná práce všech organizací, které se na vyšetřování takto závažné kauzy podílely.
Celý případ odstartovali pracovníci finančního úřadu, kteří odhalili možné protiprávní jednání. Poté do případu zasáhli pracovníci celního úřadu a následně postupovala jihočeská daňová KOBRA – kriminalisté, celníci a pracovníci úřadu jako jeden muž.
Obvinění se protiprávního jednání dopouštěli tak, že společným jednáním ovládali skupiny obchodních společností, do jejichž statutárních orgánů dosazovali osoby, které nevěděly nic o podstatě podnikání tzv. bílé koně. Za tyto společnosti pak vystavovali účetní doklady a podávali daňová přiznání. Fakticky ovládali účty těchto společností a řídili jejich obchodní činnost, která však byla pouze účelová. Společnosti byly zakládány primárně za účelem zkrácení daní a obohacení se na úkor státu.
KOBRA zasahovala v Táboře, Praze a Brně. Při rozplétání tohoto složitého případu realizovala KOBRA několik domovních prohlídek, do nichž byly nasazeny desítky jejich členů z řad policie, celní správy i finanční správy. Zajistila při nich miliony korun v hotovosti a další peníze na účtech obviněných.

kpt. Bc. Lenka Krausová, PČR
por. Mgr. Emanuel Breicha, Celní správa ČR
Ing. Jana Králová, Finanční úřad


por. Mgr. Emanuel BreichaTiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský krajtel: +420 386 714 233mobil: +420 727 810 954fax: +420 386 714 200e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky