CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 30.12.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Celníci na jihu Čech odhalili nelegální pálenici

     Vyrobit si vlastní ovocnou pálenku bez placení daní láká i některé obyvatele jihočeského regionu. Výrobci takového lihu ovšem porušují zákon a musí počítat s rozhodným zásahem ze strany pracovníků celní správy.

     V polovině měsíce listopadu se o tom přesvědčil sedmašedesátiletý muž z obce na Vltavotýnsku. Pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v rámci vyhledávací činnosti prováděné postupem místního šetření zjistili, že vyrábí ovocné destiláty v rozporu se zákonem. Využíval k tomu destilační přístroj bez typového označení s chladičem. Celníci toto zařízení bez prodlení zajistili. V rámci předběžného opatření zajistili i více než dva hektolitry ovocných destilátů, skladovaných v demižonech a skleněných či plastových lahvích, neoznačených kontrolní páskou. Zajištěný destilační přístroj byl spolu s nelegálně vyrobeným lihem uložen ve skladu celní správy.

     Z jednotlivých nádob, v nichž byly destiláty uloženy, odebrali pracovníci celního úřadu více než šest desítek vzorků. U žádného z nich se naštěstí neprokázal nebezpečně vysoký obsah methanolu.

     Nelegální výrobce ovocných destilátů musí počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně ve výši bezmála třiceti tisíc  korun, ale také se bude zodpovídat ze spáchání přestupku. I když od roku 2010 již samotná nelegální výroba lihu není trestným činem, stále za ni hrozí uložení sankce až do výše deseti milionů korun.  ​


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky