CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 15.05.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Více než kilogram heroinu skončil v rukách jihočeských celníků

      Zásilku obsahující 1400 gramů heroinu odhalili celníci při kontrole vozidla na dálnici D3.

      Ve čtvrtek 9. května příslušníci hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj na pozemní komunikaci v katastru obce Tábor vytipovali ke kontrole a následně zastavili vozidlo s českou registrační značkou.  Řidič vozidla předložil rumunský doklad totožnosti a jeho spolujezdec srbský. Příslušníci hlídky zahájili úkony zajišťující prověření osádky vozidla v příslušných evidencích. Poté přistoupili ke kontrole vozidla, při níž služební pes označil úkryt, v němž bylo uloženo 1400 gramů hnědé látky v práškové formě. Odebraný vzorek této látky při provedení narkotestu reagoval pozitivně na heroin. Celníci odhalenou zásilku drog zajistili a případ k dalšímu řízení předali policejnímu orgánu.

     Od počátku tohoto roku pracovníci hlídek mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj při kontrolách na pozemních komunikacích a železnici zajistili omamné a psychotropní látky již ve dvaceti případech. V jednom případě se navíc ukázalo, že řidič převážející metanfetamin je osobou, které je v důsledku její násilné trestné činnosti zakázán vstup do celého schengenského prostoru. Mezi zajištěnými drogami se nejčastěji vyskytuje marihuana a pervitin.

    Při kontrolách na pozemních komunikacích a železnici jihočeští celníci využívají nejmodernější techniku. Například přístroj určený k detekci drog a výbušnin – Itemiser 4DX-CEP jim umožňuje během několika sekund detekovat i stopová množství omamných a psychotropních látek, a to nejen v nákladu zboží či zavazadlech, ale i na oblečení či přímo na kůži osob. ​


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky