CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 16.12.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Díky jihočeským celníkům padělky za cca 7 milionů pod stromečkem nenajdete

Jihočeští celníci provedli v měsíci prosinci 2021 dvě kontrolní akce v pohraničních obcích Strážný, Vyšší Brod a Studánky, a to s podezřením, že by se zde mohlo nacházet zboží porušující práva duševního vlastnictví. Na tržnici v obci Strážný a v kamenných prodejnách v obci Vyšší Brod a Studánky byly nalezeny stovky kusů padělaného zboží, které celníci zadrželi. Jednalo se převážně o textilní zboží (mikiny, trička, bundy, čepice, teplákové soupravy, spodní prádlo), koženou galanterii (pásky, kabelky, peněženky) a hodinky. Nyní, v předvánočním čase, se celníci výrazně častěji setkávají i s padělky hraček (stavebnice, panenky, plastové i plyšové figurky, hrací karty), které jsou svým vzhledem a zpracováním velmi podobné originálům. To samé se však nedá říct o jejich kvalitě. Především použité materiály mohou obsahovat jedovaté chemikálie ohrožující zdraví, neboť na rozdíl od originálu, neprochází tyto hračky žádnými atesty ani zkouškami.

Nejčastěji je zadrženo zboží neoprávněně označené značkami Guess, Tommy Hilfiger, Nike, Puma, Lacoste, Supreme, Adidas, Calvin Klein, Gucci, Louis Vuitton, Amstaff, Ralph Lauren, Balenciaga, Emporio Armani, Vans (v případě textilií), u hraček se jedná o značky Paw patrol, Pokémon, Frozen, L.O.L. Surprise, Lego a Transformers. Za zmínku stojí rovněž zadržené padělky hodinek Rolex, Geneve Chopard, Daniel Wellington aj. Pokud by se trhovcům podařilo toto zboží prodat, vznikla by oprávněným majitelům ochranných známek škoda ve výši cca 7 milionů korun a ztráta dobrého jména firem.

Veškeré zboží je uloženo ve skladu celního úřadu. Pachatelům teď v případě přestupkového řízení hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že se majitelé ochranných známek rozhodnou využít tzv. zjednodušený postup, bude bez dalšího řízení zboží zlikvidováno.


por. Mgr. Monika Gelnarová
zástupce tiskového mluvčí pro CÚ JČK
Tel: +420 386 714 279
e-mail: m.gelnarova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky