CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 26.08.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Společná kontrolní akce celníků a pracovníků veterinární správy přinesla úspěch

     Celníci ve spolupráci s veterináři chrání zdraví spotřebitelů.  V minulém týdnu pracovníci Celní správy ČR a Státní veterinární správy společně realizovali kontrolní akci „Vesuv“.

     Do kontrol přeprav veterinárních produktů prováděných v rámci kontrolní akce „Vesuv“ se úspěšně zapojili i jihočeští celníci. Dne 16. srpna příslušníci hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj zastavili na pozemní komunikaci v blízkosti obce Studánky dodávkové vozidlo Mercedes-Benz s rakouskou registrační značkou.  Při kontrole zavazadlového prostoru tohoto vozidla zjistili, že v něm řidič převáží 350 kilogramů kebabu. Cizinec, který vozidlo řídil, k nákladu nepředložil žádné doklady. Maso bylo navíc přepravováno přímo na podlaze nákladového prostoru vozidla a nešlo vyloučit jeho kontaminaci.  Pracovníci Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj konstatovali, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc realizovanou v nevyhovujících podmínkách. Celý náklad proto na místě znehodnotili obarvením a rozhodli o jeho bezpečné likvidaci v asanačním zařízení.

    Téhož dne příslušníci další hlídky, vykonávající činnost v rámci kontrolní akce "Vesuv", zastavili na komunikaci v obci Dolní Dvořiště osobní vozidlo, které díky přetření červenou barvou nemělo čitelnou registrační značku. Navíc členové hlídky zjistili, že řidič nemá platné řidičské oprávnění. Přivolali proto hlídku Policie ČR, jejíž příslušníci se ujali řešení případu. O necelé dvě hodiny později si celníci všimli, že se vozidlo s nečitelnou registrační značkou, které již jednou kontrolovali, opět pohybuje po pozemní komunikaci. Znovu ho vyzvali k zastavení. Řidič na výzvu nereagoval a pokoušel se zvýšenou rychlostí ujet. Příslušníci hlídky zahájili pronásledování vozidla. Současně kontaktovali příslušníky Policie ČR, kteří se neprodleně zapojili do akce. Prchající řidič svou nebezpečnou jízdu neukončil ani po dalších výzvách k zastavení vozidla. V jejím pokračování mu zabránil až zátaras vytvořený na pozemní komunikaci. Další řešení případu je v gesci Policie ČR.


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky