CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 31.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci zadržují registrační značky a váží kamiony, dvě třetiny jsou přetížené

Od ledna letošního roku mohou příslušníci celní správy v případě zjištění dosud neuhrazených pravomocných pokut za dopravní delikty požadovat jejich uhrazení na místě kontroly. Pokud se tak nestane, mohou zadržet tabulky registrační značky vozidla nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. botičkou.

V rámci této kompetence pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj od začátku roku zadrželi registrační značky ve 12 případech, z nichž v 8 případech dlužníci zaplatili a celníci registrační značky vrátili. Ve zbývajících 4 případech však dlužníci pokutu neuhradili, a tak tabulky s registrační značkou zůstávají nevyzvednuté na celním úřadě. Jihočeši se tak v počtu zadržených registračních značek řadí na první příčky v celorepublikovém srovnání.

Další důležitou činností jihočeského mobilního dohledu je kontrolní vážení nákladních a dodávkových vozidel na vysoce frekventovaných komunikacích v kraji. Od ledna uspořádali 9 kontrolních vážení, přičemž dvě třetiny vytipovaných vozidel překračovaly povolenou hmotnost. Jednalo se o 70 případů, z nichž celníci uložili celkem 32 příkazů na místě v celkové částce 110 000,- Kč. Celkem 36 porušení týkajících se dopravců předali k vyřízení místně příslušné obci. Ve dvou případech se jednalo o zahraniční dopravce, kterým pracovníci celního úřadu uložili kauce ve výši 10 000,- Kč.

Přetížená nákladní i dodávková vozidla představují problém nejen z hlediska poškozování komunikací, ale také z hlediska bezpečnosti. Brzdná dráha se totiž v případě nouzového brzdění přetíženého vozidla značně prodlužuje, čímž dochází k přímému ohrožení ostatních účastníků silničního provozu. 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky