CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 24.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Na jihu Čech celníci zadrželi od začátku letošního roku zboží za více než 32 milionů korun

Takzvaný dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví je pravidelně pracovníky celního úřadu prováděn v kamenných obchodech, na tržnicích, ale také v rámci kontrol vozidel a ve spolupráci s kolegy na německé straně.

Scénář bývá vždy téměř shodný – prodejci nabízejí zboží známých světových značek jako originály. Často se jedná o oděvy, oděvní součásti a doplňky, obuv, brýle, náramkové hodinky, elektroniku, dětské hry a hračky, ale také parfémy a kosmetické doplňky. Prodejem takového zboží by vznikla škoda majitelům registrovaných ochranných známek.

Posledním větším záchytem, který bilanci zadrženého zboží zvedl až na hodnotu převyšující 32 milionů korun, byla kontrola provedená v provozovně v obci Studánky koncem července. Tehdy příslušníci celní správy zadrželi více než 3 tisíce kusů zboží podezřelého z porušování práv ochranné známky. Pokud by se prodejcům podařilo toto zboží prodat, vznikla by majitelům ochranných známek škoda za více než 13 milionů korun.

Po určité pauze se na trhu znovu objevuje zboží fashion značky New Balance a plyšové hračky značky Spongebob. Důmyslnost prodejců je neomezená, vymýšlejí rozličné úkryty, například pod syntetickými kožešinami.

Přestože prodejcům hrozí vysoké pokuty, opakovaně takové zboží nabízejí ve svých provozovnách. Dodržování povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví je jedním z úkolů celní správy, proto celníci z oddělení dohledu nad subjekty neustávají ve své kontrolní činnosti. 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky