CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 23.05.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Cizinec vezl ze SAPY do Lince ryby a mořské plody v nevhodných podmínkách, Jihočechům neunikl

Příslušníci Oddělení mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj ve třetím květnovém týdnu v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu kontrolovali nákladový prostor dodávkového vozidla české imatrikulace v katastru obce Kaplice-nádraží jedoucího ve směru České Budějovice – Dolní Dvořiště.

K jejich překvapení zde nalezli ryby, mořské plody a vepřové uši, které řidič cizí státní příslušnosti převážel volně ložené v nevhodných teplotních podmínkách. Jednalo se totiž o klasické dodávkové vozidlo bez jakéhokoli chladícího zařízení. Řidič dále nepředložil potřebné průvodní doklady k přepravovanému zboží. Pracovníkům celního úřadu pouze uvedl, že zboží převáží z pražské tržnice SAPA do rakouského Lince.

Na místo přizvaní inspektoři krajské veterinární správy provedeným šetřením zjistili v nákladovém prostoru vozidla 15 kg krabů, 5 kg mlžů, 12 ks kaprů a 7 kg vepřových uší. Jelikož řidič nepředložil platné průvodní doklady a zboží převážel v nevhodných teplotních podmínkách, rozhodli pracovníci veterinární správy o zajištění potravin. Následně tyto potraviny znehodnotili modrou barvou a nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady kontrolované osoby.

Inspektoři krajské veterinární správy si na místě případ převzali a s přepravcem zahájí správní řízení o pokutě. Za zjištěná porušení zákona o potravinách může být přepravci uložena pokuta až do výše 50 milionů korun.

Potraviny neznámého původu a převážené v nevhodných podmínkách se tak do prodeje ke konečným spotřebitelům nedostaly. Jihočeští celníci budou v kontrolách nejen dodávkových vozidel pokračovat i nadále. 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky