CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 14.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Kontraband na silnici

        Přibližně 15 kilogramů čerstvé marihuany a 12 000 cigaret zajistili celníci na jihomoravských silnicích v průběhu víkendu.

        V noci na pátek mobilní hlídka celníků kontrolovala projíždějící vozidla na silnici I. třídy nedaleko Hustopečí. Těsně před půlnocí zastavili vůz Opel Corsa s českou registrační značkou. Na dotaz celníků, zda se ve vozidle nachází alkohol, cigarety nebo jiné zboží, řidič přímo odpověděl, že veze marihuanu.

        V zavazadlovém prostoru zvětšeném ještě sklopenými sedadly bylo pod plachtou uloženo přibližně 15 až 20 kilogramů čerstvě nařezaných rostlin marihuany. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o přeshraniční převoz, celníci k případu přivolali Policii ČR, která ho převzala k dalšímu šetření.

        V neděli dopoledne další mobilní hlídka zkontrolovala dodávkové vozidlo Mercedes Sprinter s bulharskou registrační značkou na dálnici D1 u Brna. Vozem cestovalo devět Bulharů. Při kontrole řidič uvedl, že si vezou cigarety pro vlastní potřebu.

        Důkladnou prohlídkou zavazadel však celníci našli 600 krabiček cigaret s bulharskými kolky různých značek (DAVIDOFF CLASSIC a D. GOLD, VICTORY GOLD a V. BLUE, MARLBORO RED A M. GOLD a MURATTI SLIM BLUE v hodnotě přibližně 53 000 korun. Řidič nejprve tvrdil, že cigarety patří cestujícím, ale nakonec přiznal, že jsou jeho.

        Předpokládaný únik na spotřební dani a dani z přidané hodnoty byl vyčíslen na 27 000 korun. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu „porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží“ případ převzal policejní orgán celního úřadu a zahájil úkony trestního řízení.

        Se souhlasem státního zástupce celníci řidiče zadrželi a ještě téhož dne umístili do cely předběžného zadržení. Zároveň předali Policii ČR podnět k zahájení trestního stíhání.

por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky