CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 19.12.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Kontroly „zelené nafty“ přináší výsledky

          Daňová kontrola jihomoravských celníků prokázala zemědělskému subjektu ze Znojemska neoprávněný nárok na vratku spotřební daně za „zelenou naftu“ ve výši tři čtvrtě milionu korun.

        Celní úřady jako výhradní správci spotřební daně dohlíží na správné vyměření a vybrání daně z lihu, piva, vína, tabáku a minerálních olejů. V souladu se zákonem o spotřebních daních jsou také oprávněny provádět daňové kontroly zaměřené především na skutečnost, zda byla daň správně stanovena a také odvedena.  

        Část těchto kontrol se zaměřuje na problematiku vrácení daně z minerální olejů používaných pro zemědělskou prvovýrobu („zelená nafta“). Kontrolované subjekty musí prokázat, že motorovou naftu skutečně spotřebovaly pro zemědělskou prvovýrobu a vedou o ní evidenci v souladu se zákonem.

        Při kontrole subjektu ze Znojemska celníci zjistili, že nevedl řádně evidenci o nákupu a spotřebě motorové nafty a dostatečně neprokázal účel jejího použití. Navíc byla motorová nafta použita i v jiných než výhradně v pracovních zemědělských strojích. Subjekt si tak neoprávněně nárokoval vratku spotřební daně ve výši přibližně 745 000 korun, které mu budou dodatečně doměřeny, a k tomu bude ještě v souladu s daňovým řádem připočteno penále ve výši 20% z této částky.

        V letošním roce celní úřad zahájil celkem 41 daňových kontrol. Dvanáct jich bylo zaměřeno na „zelenou naftu“, z toho v deseti případech bylo zjištěno pochybení. Celková částka doměřená zemědělským subjektům dosáhla přibližně jeden a čtvrt milionu korun.

 

       


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky