CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 02.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Soud rozhodl do 48 hodin

    Větší množství neznačených cigaret zajistili celníci při kontrole vozidel na dálnici D2. Do rozhodnutí soudu o potrestání viníka neuplynulo ani 48 hodin.

    V pondělí celníci kontrolovali vozidla projíždějící po dálnici D2 ve směru na Brno. V odpoledních hodinách zastavili bílé dodávkové vozidlo Fiat Ducato s bulharskou registrační značkou. Ve voze cestovaly čtyři osoby rumunské státní příslušnosti, dva muži a dvě ženy.

    Na dotaz celníků, zda se ve vozidle nachází alkohol, cigarety nebo jiné zboží, řidič odpověděl záporně. Po vnitřní kontrole vozu však byl výsledek jiný. V zavazadlovém prostoru celníci našli 290 krabiček cigaret MARLBORO LIGHT a 190 krabiček KENT BLUE v hodnotě přibližně 42 000 korun. Všechny krabičky byly označeny rumunskými tabákovými nálepkami. Předpokládaný únik na spotřební dani a dani z přidané hodnoty byl vyčíslen na 27 000 korun.

    Jedena z žen uvedla, že cigarety patří jí a veze je příbuzným do Norska. Celníci zboží zajistili. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu „porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží“ případ převzal policejní orgán celního úřadu a zahájil úkony trestního řízení.

    Se souhlasem státního zástupce celníci ženu zadrželi a ještě téhož dne umístili do cely předběžného zadržení. Zároveň předali Policii ČR podnět k zahájení trestního stíhání.

    Dnes na základě rozhodnutí Městského soudu v Brně byl cizince uložen trest propadnutí zboží.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky